Gazete Vatan Logo

‘Hiç durmadan 4 kilometre yol yürüyebilirim’

Protezi yenilenen Kore gazisi

ABDÜLKADİR Tavşan, ön cehpelerde savaştığı Kore’de sol ayağından yaralandı. Tedavisi için Tokyo’ya götürüldü ancak ayağı kangren olduğu için kesilmek zorunda kaldı. Ameliyattan sonra ilk protezi ABD’de yapıldı. Polyesterden yapılma protez ayağı Türkiye’ye döndükten kısa bir süre sonra kırıldı. Bunun üzerine Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 55 yıl boyunca kullanacağı tahta protez ayağı yapıldı. Tavşan gül ağacından yapılan protez ayağı ağır, hantal ve kaba olduğu bir kaç kez değiştirdi. Yine Türkiye’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde iki kez yeniden protez bacak yapıldı. Ancak iki protez bacak da kırılınca yine emektar tahta ayak imdadına yetişti.

’Ülkemin itibarını sarsmam’

Gazi Tavşan, Koreliler’in ayağındaki kabalığı görünce merak ettiklerini ve protezini öyle gösterdiğini anlattı. Tavşan, “Ben ülkemin itibarını sarsacak bir şey yapmam. Ben dilenci değilim. Onlardan protez bacak da istemedim. Tapta protez ayağımda kaba gözüktüğü için dikkat çekiyordu. Baktılar ve ufak tefek çatlaklar olduğunu gördüler. Protezin eski teknoloji olduğunu ve yeni bir protez yapmak istediklerini söylediler. Ben de geri çevirmedim” dedi.

’4 kilometre yol yürürüm’

Protez için geçen yıl Kore’ye gittiğinde 20 doktorun seferber edildiğini, sırf bu protez ayak için vardiyalı çalıştıklarını anlatan Tavşan “2 gün çalıştılar ve 10 bin dolara mal olan bir protez yaptılar. Artık öyle rahatım ki hiç soluksuz 4 kilometre yol yürürüm” dedi.

’Sağ bacağımı da veririm’

Gazi Tavşan, geçtiğimiz hafta yine Kore’deydi. Koreli Gaziler Derneği’nin konuğu olarak davet edilen Tavşan, Kore Silahlı Kuvvetleri’nin 60. kuruluş yıldönümü törenlerinde Başbakan’ın yanında, protokolde ağırlandı. Kendisine gösterilen ilgi karşısında çok duygulandığını belirten Tavşan, “Kanımızı döktüğümüz yer ikinci vatanımızdır. Yine gerekse sağ bacağımı da seve seve veririm” dedi.

Haberin Devamı