Gazete Vatan Logo

‘Hayırlı iptal’

Çin ile 4 milyar dolarlık füze ihalesinin iptali uzmanlar tarafından ‘hayırlı’ yorumuyla karşılandı

‘Hayırlı iptal’

Türkiye’nin Çin ile 4 milyar dolarlık FD-2000 füze sistemi ön ihalesini iptal etmesi tüm dünyada ses getirdi. Türkiye’nin Çin ile füze sistemi ihalesini iptal etmesini uzmanlar ‘hayırlı iptal’ olarak yorumluyor. Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve radar savunma sistemleri uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol şu tespitleri yaptı: “Türkiye’nin temel önceligi ‘teknoloji transferi’ydi. Her kimden alırsak temel koşulumuz bu sistemlerin Türkiye’de üretimini sağlamak ve bu süreçte tecrübelerimizi kullanarak geliştirmekti. Ancak ihale bedeli yüksek olmasına rağmen Patriot’ları üreten Amerika bu isteğe olumlu yaklaşmadı. Hem Amerika’yı ikna etmek hem de yeni ihaleyi cazip kılma adına anlaşma iki yıl önce Çin’e verildi.”

Sebep ‘teknoloji transferi’

“Türkiye anlaşmayı yaparken doğrusunu yapmış, 4 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir bedeli öderken sıradan bir alıcı gibi davranmamış ve teknoloji transferinde ısrar etmişti. Çin füze ihalesinin iptalinin altından da ‘teknoloji transferi’ koşulu çıktı. Ayrıca hiç bir ülkenin çok stratejik donanımlarını üstelik yüksek bir bedele rağmen bile paylaşmak istemedigi gerçeği karşımıza geldi. Kimin kiminle dost veya düsman olduğu adeta saat başı değişen dünyada, bugün dost yarın düşman yaklaşımıyla kimse elindekinin kendisine karşı kullanılmasını veya daha iyisinin geliştirilmesini istemiyor.”

Haberin Devamı

Top artık Roketsan’da

“Uzun menzilli füze ihtiyacımızı Roketsan ve Aselsan gibi yerli kaynaklarla halletme tercihi yapıldı. Bu ihale iptali her açıdan Türkiye’nin hayrına olmuştur. Öncelikle NATO tabanlı sistemlerimizin Rus özellikli sistemlerle entegrasyonu sorunlu olabilecekti. Rusya’nın elinde S-500’ler, Suriye’nin elinde Scudlar, İran’da Şahap, İsrail’de Jericho gibi füze sistemlerini düşünürsek, komşularımızın insafına terk edilmiş gibiyiz.”