Gazete Vatan Logo

'Güney Afrika ile güç birliği yapabiliriz'

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Güney Afrika Cumhuriyeti ile balık avcılığında güçbirliği yaparak Türkiye'nin balıkçılıktaki gücünü, iki ülkenin işbirliği fırsatına dönüştürebileceklerini belirtti.

'Güney Afrika ile güç birliği yapabiliriz'

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Güney Afrika'nın önemli ticaret kentlerinden Cape Town'un liman yöneticisi Sipho Nzuza, odayı ziyaret ederek, Öztürk'ten bölgenin denizcilik potansiyeli ve İzmir'deki limanlarla ilgili bilgi aldı. Ziyarette, İzmir Alsancak Limanı ile Cape Town Limanı arasında kardeş liman anlaşması imzalanması görüşüldü.

Cape Town Limanı Yöneticisi Sipho Nzuza, devlet kontrolünde faaliyet gösteren limanlarının 4 milyon TEU kapasiteye sahip olduğunu ifade ederek, limancılığın yanı sıra balıkçılık potansiyeli ile de öne çıktıklarını, denizciliğin birçok alanında işbirliği yapabileceklerini kaydetti.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk de Güney Afrika Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ticaretin ve yatırımların artmasıyla beraber, iki ülkenin deniz taşımacılığının da canlanacağını dile getirdi.

Türkiye'nin balık yetiştiriciliğinde ve ihracatında Avrupa'nın bir numarası olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti: "Türk balıkçı filomuz Batı Afrika'da Moritanya'da avcılık yapıyor. Güney Afrika ile balık avcılığında güç birliği yapabiliriz. Türkiye'nin balıkçılıktaki gücünü, iki ülkenin işbirliği fırsatına dönüştürebiliriz. Hükümetin startını verdiği Büyük Kanal Projesi kapsamında gerçekleştirilecek yaklaşım kanalı ile İzmir Körfezi’ne büyük gemiler girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yapılacak bu proje sayesinde İzmir ve limanı ayağa kalkacak. İzmir ile Cape Town'ın limancılık deneyimlerini paylaşması ve işbirliği yapması çok önemli. Bu kapsamda Cape Town Limanı ile İzmir Alsancak Limanı'nın kardeş liman anlaşması imzalaması faydalı olacaktır."

Haberin Devamı