Gazete Vatan Logo

‘Görüntüler kablosuz gizli kamerayla çekilmiş’

Kamera görüntülerinin, kimler tarafından ve ne şekilde alındığı soruşturulmaya başlandı. VATAN, görüntüleri İTÜ Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Osman Palamutcuoğulları’na ve casusluk aletlerinin satışını yapanlara sordu. Kayıtları değerlendiren konunun uzmanları, görüntülerin kablosuz gizli bir kamerayla çekildiği görüşünde birleşti.


Kalitesiz, ucuz bir kamera

AG34 Kişisel Güvenlik Ekipmanları Uzmanı Ömer Gökçe: “Görüntülerden anladığım kadarıyla, kullanılan kamera çok ucuz bir kamera. Tahtakale’de en fazla 100 dolara satılan kablosuz bir kamera. Görüntüdeki kaymalardan da, kablosuz kameranın yayın frekansının 1.2 gigaherz (GHZ) olduğu anlaşılıyor. Bu kamera kablosuz bir gizli kamera ve alıcısı ile vericisi arasındaki yayın menzili de en fazla 60 metre olur. Profesyonel bir kamera olsaydı, yayın frekansı 2.4’ten 5.8 GHZ’ye kadar çıkardı. Alıcısı yan odada olabilir. Görüntü kalitesi de çok düşük. Çünkü halelenmeler ve noktalanmalar var. Öte yandan kamera odada köşeye yerleştirilmiş. En fazla açıya sahip olması açısından köşe seçilmiş.”


Kayma ve karıncalanma var

Dijital Takip Sitesi’nin Yöneticisi Osman Yılmaz: “Şu anda birçok yerde satılan ve mekanlarda DVD oynatıcılarına, bazı eşyalara yerleştirilebilen gizli kamera sistemleri var. Bu sistemlerden bazıları harekete duyarlı bazılarıysa sürekli çekim yapıyor. Sürekli çekim yapan mikro kameralar 30 saate kadar çekim yapabilir. Harekete duyarlı olanlar 1 aya kadar çekebilir. Ancak görüntülerde gidip gelmelerin ve karıncalanmaların olması, kablosuz gizli kamera olduğu şüphesini arttırıyor. Spiral bir kablosuz kamera kullanılmış olabilir. Bu kameraların kablo halindeki uzantısının ucunda objektifi var. Kolayca eşyaların arasına yerleştirilebilir. Bazılarının alıcıları 2 km öteden görüntüyü alıp kaydedebilir. Kameranın boyutu da bir işaret parmağı kadardır. Vericisi ve pili kameraya kablo ile bağlıdır. Boyutları da 2 cm kadar ufak olabilir. Bu nedenle iyi yerleştirildiğinde fark edilmesi çok zordur. Spiral gizli kameraların fiyatları 600 TL’den başlayıp, 3 bin TL’ye kadar çıkıyor.”


Alıcı, cep telefonu olabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi Haberleşme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Palamutcuoğulları: “Görüntülerin Baykal’a ait olduğunu şu an için söylememeyiz. Günümüzde sayısal teknoloji ile yüzler bile değiştirilebilir. Ancak görüntüler gerçek ise, bunun kablosuz bir gizli kamerayla çekildiği çok açık. Çok çeşitli olan bu kameralar, küçük bir vericiye ve pil ünitesine kablo ile bağlı olur. Belli bir uzaklıktan da alıcısı vardır. Bunun yanı sıra, bu ekipmanlar cep telefonlarıyla da kontrol edilebilir. Örneğin, kameraya bir sistemle sim kart eklenir ve cep telefonuyla uzaktan bu görüntülere ulaşılabilir.”

Haberin Devamı