Gazete Vatan Logo

"FETÖ, diğer ülkelerin güvenliğini de tehdit edecektir"

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, uluslararası camia tarafından gerekli tedbirler zamanlıca alınmadığı takdirde, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin güvenliğini de er ya da geç tehdit edeceğini söyledi.

"FETÖ, diğer ülkelerin güvenliğini de tehdit edecektir"

Güven mektubunu sunarak geçen hafta görevine resmen başlayan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra FETÖ ile mücadelede atılacak adımları değerlendirdi.

Makedonya'nın Türk halkının gönlünde çok ayrı bir yere sahip olduğunu ve ülkeye geldiğinden itibaren Makedonya halkının da Türkiye için aynı hisleri beslediğini gördüğünü kaydeden Kara, bu ülkedeki soydaşların karşılıklı dostluğun ve halklar arasındaki bağın daha da kuvvetlenmesine önemli katkılar sağladığını söyledi.

Kara, iki ülke arasında siyasetten ekonomiye, kültürden sağlığa, ticaretten güvenliğe birçok alanda işbirliği bulunduğunu ifade ederek, Makedonya'nın bağımsızlığından bugüne kadar Türkiye'nin elinden gelen desteği her alanda sağladığını ve sağlamaya da devam edeceğini belirtti.

İki ülke arasında, uluslararası alandaki işbirliğine de dikkat çeken Kara, Türkiye'nin Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyan ve Üsküp'e büyükelçi atayan ilk ülke olduğunu, ayrıca Makedonya'nın başta NATO olmak üzere, Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonunu desteklediğini vurguladı.

Haberin Devamı

"Fevkalade ilişkilerle yetinmeyeceğiz"

Büyükelçi Kara, iki ülke arasındaki "fevkalade" ilişkilerle yetinmeyeceklerini kaydederek, "Üsküp'te geçmişte görev yapan değerli büyükelçilerimiz gibi benim de Türkiye ile Makedonya arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha da ileri noktalara taşınması için azami gayret sarf edeceğimi vurgulamak istiyorum." dedi.

Makedonya'daki Türklerin sorunlarıyla da yakından ilgilenmeye devam edeceklerini söyleyen Kara, Makedonya'ya her zaman sadık olan soydaşların iyi eğitim alarak, birlik ve beraberlik içinde toplumda hak ettikleri yere kavuşmaları için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Kara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da iki ülke arasındaki mevcut üst düzey ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde kendisine talimat verdiğini aktararak, bu doğrultuda çalışmalara başladıklarını kaydetti.

FETÖ ile mücadele

Makedonya'daki görevine başladıktan sonra yaptığı temasların önemli bir başlığının FETÖ'nün Makedonya'daki faaliyetlerinin engellenmesi olduğuna dikkati çeken Kara, her fırsatta Makedonyalı yetkililere bu konuda Türkiye'nin beklentisini hatırlattığını söyledi.

Haberin Devamı

Kara, FETÖ'nün gerek Türkiye'de gerek yurt dışında yıllarca farklı bir maskeyle faaliyetlerini sürdürdüğünü ve esasen militanlar yetiştiren bir terör örgütü olduğunun tüm dünya tarafından görüldüğünü vurgulayarak, "Uluslararası camia tarafından gerekli tedbirler zamanlıca alınmadığı takdirde, bu hain terör örgütü faaliyet gösterdiği diğer ülkelerin güvenliğini de er ya da geç tehdit edecektir." ifadelerini kullandı.

Makedonya'da faaliyet gösteren FETÖ bağlantılı kurum ve kuruluşların kamuoyunca iyi bilindiğini belirten Kara, "Türkiye'de anayasal düzen ve halk tarafından seçilmiş bulunan cumhurbaşkanımız ve hükümetimize karşı darbeye kalkışan bu eli kanlı terör örgütünün, dost Makedonya'da halen faaliyetlerini sürdürüyor olması bizi üzmektedir. FETÖ'nün Makedonya'daki faaliyetleri vatandaşlarımız ve soydaşlarımızı, ayrıca Makedonya'da yatırım yapan ve yapmayı düşünen işadamlarımızı da tedirgin etmektedir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Kara, büyükelçi olarak öncelik vereceği konuların başında FETÖ'nün Makedonya'daki yapılanmasının kırılması olduğunu kaydederek, FETÖ'nün ülkedeki faaliyetlerinin engellenmesinin yalnızca Türkiye'nin değil, Makedonya'nın ve hatta Balkanlar'ın güvenlik ve istikrarının güvence altına alınması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

FETÖ'nün faaliyetlerinin engellenmesi için Makedonya hükümeti ile her düzeyde işbirliğinin sürdüğünü aktaran Kara, FETÖ'nün dost Makedonya'daki faaliyetlerinin sonlandırılmasını beklediklerini ifade etti.

"Makedonya'da evimizde gibiyiz"

Milletvekilliği döneminde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyesi olarak görev yapmasının, Avrupa gündeminde bulunan sınamalar ve Avrupa'daki jeopolitik dengeler hakkında ayrıntılı bilgi edinmesini sağladığını aktaran Kara, "Bu bağlamda, Makedonya'nın güven ve istikrarının tüm Balkanlar'ın huzuru için büyük önem taşıdığını biliyorum." dedi.

Haberin Devamı

Geçmişte de Makedonya'yı ziyaret etme fırsatı bulduğunu söyleyen Kara, "Türkiye ile Makedonya, ortak tarih ve kültürü paylaşan iki dost ve kardeş ülkedir. Bu nedenle, Türkiye'den gelen misafirler olarak kendimizi Makedonya'da evimizde gibi hissediyoruz. Ben de Üsküp'e geldiğimden bu yana hiç yabancılık çekmedim." ifadelerini kullandı.