Gazete Vatan Logo

‘FETÖ’cü darbe olduğunu bilsem...’

Darbe girişiminin Deniz Kuvvetleri’ndeki ayağına ilişkin ilk duruşmada söz alan sanık Kabasakal, “Darbecilerin FETÖ’cü oldğunu bilsem, tereddütsüz silahımı kullandırdım” savunması yaptı

‘FETÖ’cü darbe olduğunu bilsem...’

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 72 sanığın yargılanmasına başlandı. Davanın sanıklarından Ufuk Kabasakal, mahkemede yaptığı savunmasında saat 21.00 civarında yarbay rütbesiyle Tabur Komutanı olan Özgen Aykan ve tuğamiral rütbesindeyken ihraç edilen Murat Şirzai’nin, nöbet tuttukları yere gelerek, “Kuvvetli terörist saldırı olabileceği istihbaratı aldık. Güvenliği artıracağız. Bizden habersiz kimsenin giriş çıkışına izin vermeyeceksiniz” dediğini bildirdi ve şöyle konuştu:

‘Güvenli trafoya geçtik’

“Nöbetimi tutarken Güvenlik Tabur Komutanı Özgen yarbay ve Murat Şirzai, nöbet mahalline gelerek, ‘Kuvvetli terörist saldırı olabileceği istihbaratı aldık. Güvenliği artıracağız. Bizden habersiz kimsenin giriş çıkışına izin vermeyeceksiniz’ dediler. Yarım saat geçmeden Genelkurmay Başkanlığı civarından silah sesleri gelmeye başladı. Şirzai ve Aykan’ın bize ve güvenlik personeline söyledikleriyle çatışma seslerini de dikkate alarak, kendimizi ve birliğimizi olası saldırıdan korumak için nöbet silahlarımızı aldık. Talimatlara göre en güvenli yer olan nöbet binasının arkasındaki trafoya geçtik. Güvenli bölgedeyken ve sonrasında uçakların alçak uçuş yaptığına, helikopterlerin ateş ettiğine, Genelkurmay Başkanlığına tankların geldiğine tanık oldum. Nöbetçi Yüzbaşı Murat Mengi, 23.00-23.30 sıralarında telefonla öğrenerek, TSK içinde küçük bir grubun kalkışma içinde olduğu bilgisini paylaştı. Komutanımız, DKK’nın bu girişim içinde olmadığını söyledi.”

Haberin Devamı

‘Cemaate mesafeli kaldım’

Olayın büyüklüğünü askeri savcıya ifade verirken anladığını vurgulayan Kabasakal, nöbet günü ne kanunsuz emir aldığını ne de verdiğini savundu. Kabasakal, “Gece boyunca hiçbir amirim, ‘Şu kişiler darbecidir. Müdahale edeceğiz’ diye emir vermedi. Böyle bir emir alsam, hele darbecilerin FETÖ’cü olduğunu bilsem, yemin ederim tereddütsüz silahımı kullanırdım. Ailem beni Cumhuriyet ve Mustafa Kemal değerleriyle büyütmüştür. Kendimi bildim bileli hem FETÖ’ye hem diğer cemaatlere mesafeli kaldım. 6 aydır tutukluyum ama halen görevdeyim. FETÖ’cü olduğuma dair en ufak şüphe olsa, beni atarlardı” ifadelerini paylaştı. Duruşma sanık ifadeleriyle bugün de sürüyor.

Haberin Devamı