Gazete Vatan Logo

'Fatih, İstanbul'u fethederken...'

Fatih Sultan Mehmet'in hayatına dair çarpıcı iddia

Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı” konulu sempozyumda konuşan Amerikalı diyetiysen Prof. Dr. Anne de Looy, “Öncelikle yağ ve tuz oranlarının azaltılması gerekiyor” dedi.

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında Okan Üniversitesi tarafından “Obezite Yönetiminde Türk Mutfağı” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumda konuşan Avrupa Diyetisyen Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Plymouth Üniversitesi Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Anne de Looy, “Öncelikle yağ ve tuz oranlarının azaltılması gerekiyor” dedi.

‘TÜKETİCİ ZARARLI OLANI BİLMİYOR’

Looy, şunları söyledi: “Dünyadaki ürünlerin fazlalığı nedeniyle tüketicinin aklı karışık durumda. Hangi ürünü almalıyım, tüketmeliyim, hangisi yararlı veya zararlı bunları tüketici bilmiyor. Eskiden insanlar arkadaşlarına ‘Gel oynayalım, gezelim’ derlerdi. Şimdi ise ‘Gel yiyelim’ diyorlar.” Obez olan insanlara “Yemeyin” demektense onları kontrol edecek önlemler alınması gerektiğini belirten Looy, “Besinleri etiketlemeliyiz. Diyetisyenler de bu konuda bir şeyler yapmalılar. Hem tüketiciyi hem de üreticiyi bilgilendirmeliler. En önemlisi de egzersiz yapmalıyız. Yürümeliyiz” diye konuştu.

‘FATİH SULTAN MEHMED DE OBEZDİ’

Uluslararası Çocuk Eğitim Hizmetleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu ise anne sütüyle büyürken hiçbir canlıda obezite belirtisinin görülmediğini belirtti. Pehlivanoğlu, “Büyüme başlayıp sosyal çevre devreye girince kola, hamburger derken obezite temelini atmaya başlıyor. Ailenizde şişman birisi varsa elbet sizde de obezite genleri bulunuyor. Ve dikkat etmezseniz siz de obez olabilirsiniz. Fatih Sultan Mehmed de obezdi. Çocukken zayıf, İstanbul’u fethederken fit, ama ölmeden önce obezdi” ifadesini kullandı. (Zeynep YILDIRIM / AHT)

Haberin Devamı