Gazete Vatan Logo

‘Fasulye’den savaş

Çin, ticaret savaşını başlatan ABD’ye misilleme yaptı. 50 milyar $’lık 106 ürüne ek vergi getirdi. ABD’nin Çin’e 14 milyar $’lık soya fasulyesi ihracatı tehlikeye girdi.

‘Fasulye’den savaş

İki süper güç ABD ile Çin arasında ticaret savaşı kızışıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi getiren genelgeyi imzalamasından sonra Çin’den sert karşılık geldi.

Çin, Washington yönetiminin 50 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 ek vergi getirecek listesine misilleme olarak 106 ABD menşeli ürüne yüzde 25 vergi uygulayacağını açıkladı.

Otodan viskiye kadar

Çin Maliye Bakanlığı söz konusu vergi artışının viski, puro, tütün, dana eti, plastik, buğday, elektrikli araçlar, kimyasal maddeler, tütün, otomomobil ve uçak gibi 106 ürünü kapsadığını bildirdi. Ancak ABD’ye en büyük darbe sürpriz bir ürünle geldi. ABD’deki toplam soya fasulyesi üretiminin üçte birini satın alan Çin, yüzde 25 ek vergi getirdi. Böylece ABD’nin Çin’e 14 milyar dolarlık ihracatı tehlikeye girdi. Vergilerin yürürlüğe girme tarihi daha sonra açıklanacağı ifade edildi.

Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal ederek Çin’in ekonomik çıkarlarını ve güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı. Açıklamada, Pekin yönetiminin, hem kendi dış ticaret hukuku hem de DTÖ’nün temel prensiplerine göre yasal çıkarlarını koruyacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

ABD 1.300 ürüne getirdi

ABD Başkanı Trump’ın yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığı Çin menşeli ürünlerin listesi yayımlanmıştı. Listede, nükleer reaktörler, toryum ve uranyum bileşikleri, demir-çelik, alüminyum ve bunları içeren alaşım metaller, gaz türbini, fırın, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, laktik maya, bazı ilaç ve aşılar gibi farklı 1.300 ürün çeşidi bulunuyor. Liste, Çin’in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alıyor.

Dolar 4.02 TL’yi test etti

Küresel ticaret savaşı endişeleri içeride makroekonomik ve jeopolitik endişeler döviz kurunun ateşini yeniden yükseltti. Dolar/TL dün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının da etkisiyle 4.0274’ü gördü. Dolar gün içinde 4 TL’nin altına indi. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Riskli varlıklardan çıkış gördüğümüz günlerde TL’deki satış baskısının daha kuvvetli hissedilmesi artık bir rutin oldu. Burada birkaç faktör etkili. Birincisi yüksek enflasyon, yüksek cari açık gibi makro ekonomik faktörler, ikincisi bonoda satış yapamayan yatırımcıların kendini döviz piyasasında hedge etme istekliliği” dedi.

Haberin Devamı

Bize etkisi sınırlı olur
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden ticaret savaşının Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin yorumda bulundu. Şimşek, “Türkiye’nin ihracat ve ithalatının GSYH’ye toplam oranı yüzde 49.3, 2015’te dünya ortalaması yüzde 90.6 seviyesindeydi. Bu nedenle olası bir ticaret savaşının Türkiye’ye etkileri sınırlı olur” diye konuştu.
14 milyar $’lık ticaret Brezilya’ya kayıyor
ABD Soya Fasulyesi Derneği, kısa süre önce yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Çin’e uyguladığı ticaret korumacılığı önlemlerine yönelik ciddi kaygı duyduğunu, soya fasulyesi üretimine zarar getirecek bu davranışa karşı çıktığını bildirdi. Açıklamada, Çin’in missilleme yaparak ABD’den ithal ettiği soya fasulyesine yönelik vergiyi artıracağı ve böylece çiftçilerin krize gireceği bildirildi. Çin son dönemde ABD’den aldığı soya fasulyesini azaltarak Brezilya’ya yöneldi. Ocak’ta Çin’in ABD’den soya fasulyesi ithalatı yüzde 14 geriledi. Brezilya’nın Çin’e ihracatı yüzde 720 arttı.

Haberin Devamı