Gazete Vatan Logo

‘Faizi 7.5-8.5 arasına çeker’

‘Faizi 7.5-8.5 arasına çeker’

Bankacılar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) ekonomist toplantısında üst bantta indirim alanının sınırlandığı, sadeleşme sürecinde yüzde 7.5-8.5 arasında, politika faizi ile ortalama fonlama maliyeti arasında bir yerde tek bir faize doğru ilerlendiği mesajının verildiğini belirtti.

TCMB’nin sunumunda ‘yüksek enflasyon’ uyarısını gören bankacılara göre indirimler devam edecek ancak hızı yavaşlayacak. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Birinci mesaj üst bantta indirim alanının artık daha sınırlı olduğu. İkinci mesaj sadeleştirme yol haritasının sonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ile 1 haftalık repo faizinin birbirine yakınlaşarak aynı seviyeye geleceği. Yani günün sonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 7.5 ile yüzde 8.5 arasında olacak. Önümüzdeki toplantılarda üst banttaki indirimler 25 baz puanla sınırlandırılabilir” dedi.

TCMB Murat Çetinkaya başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandında gerçekleştirdiği ve ölçülü olarak nitelendirdiği indirimlere Mayıs’ta da 50 baz puanla devam etmişti. Gecelik borç verme faizini yüzde 10’dan 9.50’ye çekmişti. TCMB’nin politika faizi yüzde 7.5, koridorun alt bandı yüzde 7.25 seviyesinde bulunuyor. Ortalama fonlama maliyeti de 50 baz puan civarında düşüşle yüzde 8.45 civarında seyrediyor.

Haberin Devamı

TCMB’nin üst bantta yaptığı her 50 puanlık indirimin fonlama maliyetini yaklaşık 20 baz puan düşürdüğü belirtiliyor.