Gazete Vatan Logo

‘F-35 programı çöker’

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Görgün, Rusya’dan S-400 füzeleri alımı nedeniyle ABD’nin F-35 projesinden Türkiye’yi çıkarmasının söz konusu olmayacağını belirtti ve “Böyle bir adım, F-35 programını çökertir” dedi

‘F-35 programı çöker’

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Türkiye’nin savunma sanayii alanında uygulanacak bir ambargo nedeniyle darboğaza girmeyecek seviyede olduğunu söyledi.

Geçen ay ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra Genel Müdürlük görevine de getirilen Görgün, dün basın organlarının Ankara temsilcileri ile kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi.

Yerli hava savunma sistemi çalışmalarının test aşamasına geldiğini açıklayan ASELSAN Genel Müdürü, sistemin hem Rusya hem batı sistemine entegre olabilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Görgün, beşinci nesil savaş uçağı F-35’lerin Rusya’dan S-400 füzeleri alması sebebiyle Türkiye’ye satılmaması tartışmasıyla ilgili soruya “Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Türkiye, F-35 programının önemli ortaklarından biri. F-35 uçaklarının elektronik harp sistemlerinde TAI ile birlikte desteklerimiz olacak. Bu projeninin önemli bir parçasıyız. Dışında bırakılmamız programı çökertir. Programı çökertmek istiyorlarsa, Türkiye’yi dışına çıkarabilirler. Ben gündemdekini münferit bir açıklama olarak görüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Darboğaza girmeyiz

Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Operasyonu nedeniyle bazı batılı ülkelerin Türkiye’ye örtülü ambargo uygulama düşüncesiyle ilgili soru üzerine Görgün, “ASELSAN’ın kuruluşu, Türkiye’ye karşı uygulanan bir ambargo ile başlamış. Biz bütün bunlara hazırlıklıyız. Geçici bazı yaklaşımlar olabilir. Ama bizi darboğaza sokacak bir durumu gözlemlemiyoruz. Bir endişemiz yok. Yurt dışından alternatifli alım yapıyoruz. 63 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl üretemimizin yüzde 15’ini ihraç ettik” dedi.

Yeni halka arz

ASELSAN’ın, hisselerinin yüzde 15’inin borsada işlem gördüğünü dile getiren Görgün, yüzde 15’inin daha halka arz edileceğini söyledi. Görgün, “Şu anda en önemli gündemimiz halka arz sürecini sağlıklı yönetmek. New York, Los Angeles, Boston, Frankfurt, Londra gibi merkezlerde roadshow yapacağız. Bu süreçte yabancı fonların ilgi göstereceğini sanıyorum. Yıllardır güven veren ve kazandıran bir şirket olduk” diye konuştu. Görgün, hisse senetlerinin yabancı fonlara satışı ile TSK Güçlendirme Vakfı’nda olan yönetim yapısının değişmeyeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Beyin göçüne önlem

Görgün, internet üzerindeki ağlar vasıtasıyla, ‘head hunter’ların (kafa avcısı) kurumun başarılı çalışanlarına yurt dışından teklifler ilettiğini belirterek, “Bunun için ulusal bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bazı ülkelerde kritik savunma projelerinde çalışanlar, bulundukları kasabanın bile dışına çıkamıyor. Bizde de, bu kadar katı olmasa da bazı tedbirler alınmalı. Bu konuda yasal düzenleme yapılması yerinde olacaktır” dedi.

Tank kalkanı
Görgün, Afrin operasyonunda gündeme gelen M-60 tanklarını koruma sistemlerini yerinde tanıttı. Buna göre, Pulat anti tank koruma projesi çerçevesinde tankların üzerindeki 6 noktaya koruma sistemleri yerleştirildi. Bu tanklara, bir füze atışı olduğunda sistem radar ile bunu tespit edecek. Tanka yerleştirilen sistemden yapılacak atışlarla, hedefe gelmekte olan füze havada imha edilecek.
Saniye ayarlı mühimmat
Tanıtılan bir başka sistem ise ATOM 35 mm parçacıklı mühimmat oldu. Bu akıllı mühimmat, içindeki saniye ayarlı program ile çarpmadan hemen önce havada infilak ediyor ve hedefi yüzlerce ayrı noktadan vuruyor. Dakikada binin üzerinde atılabilen bu mühimmat, filo halindeki drone saldırılarında kullanılabilecek. Aynı zamanda uçak ve helikopterlerden atılan füzeleri de imha edebilecek.
FETÖ taraması devam ediyor
Görgün, kurumdaki FETÖ bağlantılı personelin ayıklanması ve intiharlarla ilgili başlatılan soruşturma konusunda, özetle şu değerlendirmede bulundu: 15 Temmuz sonrası gündemimizdeki en önemli konulardan biri FETÖ oldu. İnsan kaynakları birimimiz, tüm personeli taradı ve örgütle iltisaklı bulunanların iş akitleri feshedildi. Bu tarama devam ediyor. İstihbari olanlar dahil bir çok kaynaktan gelen bilgiler var. Bu dinamik bir süreç.
İntiharlar konusunda ise göreve başladıktan sonra insan kaynaklarından rapor istedik. Her iki konu da şu anda savcılıkta. Mesela intihar edenlerden biri 8 yıl önce bizden ayrılmış. Dosya üzerinde inceleme devam ediyor. Biz pırıl pırıl gençlerimizin farklı oluşumlara meyletmesini arzu etmiyoruz. ASELSAN, işe alımlarda ince eleyip sık dokuyanbir kurum.

Haberin Devamı