Gazete Vatan Logo

‘Euro hataydı’ diyen kazandı

Avrupa’nın 3’üncü büyük ekonomisi İtalya’da seçim sonuçları sürpriz oldu. Başbakan Renzi istifa kararı alırken, “Euro bir hataydı ve hata olmaya devam ediyor” diyen Kuzey Ligi tarihi başarı elde etti.

‘Euro hataydı’ diyen kazandı

İtalya seçim sonuçları, euronun kaderi için önemli ipuçları barındırıyor. İngiltere’nin Brexit’e hazırlanmasının ardından İtalya’nın da potansiyel ikinci euro karşıtı ülke olduğu düşünülürken sandık sonuçları bu düşünceyi pekiştirdi. İtalya’da hafta sonu yapılan seçimde yaklaşık 46.5 milyon seçmen sandığa gitti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, merkez sağ ittifakı yüzde 37.2 ile seçimde en çok oyu aldı. Seçime ittifakların dışında tek başına katılan Di Maio liderliğindeki sistem karşıtı popülist 5 Yıldız Hareketi, yüzde 32’lik oy oranıyla meclisin en büyük partisi oldu.

Halihazırda hükümette bulunan merkez sol ittifakının oy oranı yüzde 22.9’da kaldı. Bir önceki seçime göre, merkez sol ittifakının oyları düşüş gösterirken merkez sağ ittifakı ve M5S oylarını artırdı. Merkez sol ittifakının oyları yüzde 7 azalırken merkez sağ ittifakının oyları yüzde 7 arttı.

İktidardaki koalisyon hükümetinin büyük ortağı ve eski Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki Demokrat Parti (PD) yüzde 18.9, Emma Bonino’nun Avrupa Partisi yüzde 2.5 ve diğer partiler yüzde 1.5 olmak üzere merkez sol ittifakı yaklaşık yüzde 22.9 oy aldı.

Haberin Devamı

Merkez sağ ittifakında eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin Forza Italia Partisi yüzde 13.9, Matteo Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisi yüzde 17.7, Giorgia Meloni’nin aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi yüzde 4.3 ve Raffaele Fitto’nun Biz İtalya’yla Partisi yüzde 1.3 olmak üzere yüzde 37.2’lik oy oranına ulaştı.

Seçimin en dikkati çekici sonuçlarından biri, merkez sağ ittifakında Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisi’nin, Berlusconi’nin Forza Italia Partisi’ni yaklaşık yüzde 4’lük farkla geçerek ittifakın 1’inci partisi konumuna gelmesi oldu.