Gazete Vatan Logo

"Eşime hakaret edilmesin diye..."

Davutoğlu YÖK tanıtım toplantısında konuştu

-Her üniversitemizin bu topraklarda medeniyet planı var. -Bağdat'ta oluşan düşünsel zemin, Batı ve Doğu ile harmanlanmıştı.

-Aydınlanma felsefesi ile rasyonel, analitik düşünce modern üniversiteyi kurdu. Bu büyük bir devrim oldu.

-Antik/kadim dönemlerden bu yana bilginin örgütlendiği kurumlar, üniversitelerdir. Semerkand büyük bir bilim rasathanesidir. Bütün bilginin İstanbul'a aktığı ikinci büyük harmanlanmadır.

-Türkiye'de üniversiteler bütün etkileşimlerin içinde, olağanüstü canlılığa sahne olabilir. -Sanal harmanlanma büyük bir imkan ama büyük bir tuzak da olabilir. -Küreselleşme alanında bizi ciddi meydan okuma ve imkanlar bekliyor.

-Klonlanma süreci ontolojik ve ahlaki soruları beraberinde getiriyor. Bilim-ahlak ilişkisi yeniden tanımlanacak. Sosyal alanda çalışna birinin matematik bilmemesi faciadır. -Birbirinden bağımsız gibi görünen alanlar arasında bağlantı kurulmalı.

-Araçsallaştırılmış bilgi kadar tehlikeli bir şey yoktur. Bilgi içselleştirilmelidir.

-Tahayyül edemeyen biri, bilim adamı olamaz. Tasavvur edeceksiniz. -Mühendislerin roman edebiyat okumasına gerek yok dediğinizde o mühendisten makineyi iyi çalıştıran birini çıkarabilirsiniz ama icat edecek birini çıkaramazsınız. Tasarım yapılabilmesi için sağlam bir edebiyat ve şiir zihni lazım. -İnsanilik yerine kurumsallık geldi. Eğitimin esası iki şeye dayanır: Hocaya ve talebeye.

Haberin Devamı

-Diplomasinin mahiyeti değişti. Bir cep telefonu bunu değiştirdi.

-Kadim harmanlanmanın olduğu bir coğrafyadayız.

-İlim adamının emekliliği yoktur. Öğretim üyelerinin hayatın içinde olmaları önemlidir. -Üniversitelerimiz tek bir düşüneceye ait olamaz. Üniversitelerimiz farklı fikirlerle dolu olmalı.

-28 Şubat'ta neler yaşandığını biliyoruz. Bir profesör olarak eşimin ihtisas sınavını bitirme imtihanında hakaret edilmesin diye kapıda bekledim.