Gazete Vatan Logo

‘Enflasyon gerilese de faizi indirmem’ mesajı

TCMB beklendiği gibi faizlere dokunmazken, ‘Enflasyon baz etkisiyle düşse de faizi hemen indirmem’ sinyali verdi

‘Enflasyon gerilese de faizi indirmem’ mesajı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentilerine paralel faize dokunmadı. Yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranını yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 8, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını yüzde 12.75 seviyesinde tuttu. TCMB; enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ile hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini açıkladı.

Enflasyona sıkı takip

TCMB metninde Aralık 2017’de “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” şeklindeki ifade Ocak’ta, “Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” olarak değiştirildi.

Haberin Devamı

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın bu açıklamasını “Önümüzdeki aylarda baz etkisiyle enflasyon düşse de faizi indirmeyeceğinin çok önemli bir sinyali. TCMB acele etmeyecek, enflasyon beklentilerinin iyileşip iyileşmediğini takip edecek” şeklinde yorumladı.

Dolar 3.76’ya indi
Dolar/TL PPK açıklamasında sıkı duruşun ilk çeyrekte enflasyonda beklenen düşüş döneminde de korunacağı algısıyla geriledi. PPK açıklaması öncesi 3.80 civarında işlem gören dolar/TL PPK sonrası 3.7696’ya kadar geriledi. TL dolar karşısında yüzde 1.10 ile gelişmekteki para birimleri arasında en çok değer kazananların başında geldi.