Gazete Vatan Logo

'Elvis bizim aileden'

Güler misin, ağlar mısın? Meğer Elvis Presley Mardinliymiş! Ailesi sonradan göç etmiş!

Dünyada Rock’n Roll’un kralı kabul edilen Elvis Presley’in, 1860’larda Mardin’den G.Amerika’ya göç eden bir aileden olduğu iddia edildi. İddianın sahibi M.Ali Aslan, Presley’in kızıyla evli olan Michael Jakcson için Mardin’de gıyabi cenaze namazı kıldırmıştı



Mardin’de ünlü pop yıldızı Michael Jackson için ölümünün birinci yıl dönümü olan 26 Haziran’da mevlit okutacağını söyleyerek dikkatleri üzerine çeken Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetlerarası Diyalog Derneği’nin Başkanı Mehmet Ali Aslan Elvis Presley ile ilgili şok bir iddiada bulundu. Jackson için mevlit okutma amaçlarını açıklayan Aslan, 1977’de ölen Rock’n Roll’un kralı Elvis Presley’in, aslen Mardin’in Savur ilçesi’ne bağlı Dereiçi Köyü’nde yaşayan “Mıhellemiler” adlı aileye mensup olduğunu iddia etti. Michael Jackson’ın da, Presley’in kızı Lisa Maria ile evli olduğuna dikkat çeken Aslan “Michael Jackson, aslen akrabamız olan Elvis Presley’in kızı ile evli olduğu için damadımızdır. Biz de damadımız için ölümünün birinci yıl dönümünde Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Mıhellemice mevlit vereceğiz. Bundan daha doğal ne olabilir” dedi. Öğretmen olan Aslan, Elvis Presley ile ilgili iddialarının tarihi gerçeklere dayandığını belirterek şöyle konuştu: “Elvis Presley, 1860’lı yıllarda, Savur’a bağlı Dereiçi Köyü’nden Güney Amerika’ya göç etmiş bir aileye mensuptur. Bu ailenin adı Beth Şem’e’dir. Ve aile Arapça’nın bir lehçesi olan Mıhellemi dilini kullanan çok eski, kadim bir ailedir. Biz de Mıhellemi’yiz. Tüm mıhellemiler bu gerçeği yıllardır biliyor. Uzun süredir bu konu ile ilgili araştırma yapıyorum. Bunu 1860’ta göçeden aileden geride kalanlar da teyid etti.”


Ailesi Arapça konuşuyor

Beth Şem’e Ailesi, bölgede Mıhellemi olarak biliniyor. Mıhellemi kökenli aileler Arapça’nın bir lehçesi olarak kabul edilen bir dili konuşuyor. Bu ailede hem Müslüman, hem Hristiyan hem de Yahudi olanlar var. Mehmet Ali Aslan, “Güney Amerika’ya göçeden Mıhellemi Aileler hıristiyan dinine mensup olanlardı. Onların o topluma adaptasyonları da o nedenle güç olmadı” dedi.


2007’de de gündeme gelmişti

ABD’de, sayıları 1 milyon bulan ve 16 yüzyılda bu ülkeye geldiklerini iddia ederek kendilerini Türk olarak kabul eden “Meluncanlar” da, Elvis Presley’in kendi ailelerinden olduğunu ve aslen Türk olduğunu iddia etmişlerdi. ABD’de West Virginia Eyaleti’nin Wise Kasabası’nda yaşayan ve üniversite öğretim görevlisi olan Brent Kennedy, 2007’de “Elvis Presley bizim aileye mensuptur ve o da tıpkı bizim gibi Türk’tür” demişti.


Elvis kilise korosundaydı

Elvis Presley, 1935 yılında, East Tupelo Missisipi’de, Vernon ve Gladys Love Smith çiftinin oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunda kilise korusunda ilahi okuyan Presley, 18 yaşında müzik dünyasına adımını attı. Kısa süre içerisinde Rock’n Roll’un kralı olarak kabul edilecek olan Presley, ilginç dansı ve unutulmaz şarkılarıyla müzik tarihin en önemli isimlerinden biri oldu. Presley, 1977 yılında Indianapolis’deki son konserinden sonra 16 Ağustos 1977 tarihinde öldü.


‘ELVİS BİZİM AİLEDEN’

Savur ilçesi Dereiçi Köyü’ndeki Beth Şem’e Ailesi’nden biri olan ve yıllar önce Belçika’ya göç eden Süleyman Koluman, VATAN’a yaptığı açıklamada, “Elvis Presley, bizim aileden biridir. Bunu ailede herkes biliyor. Ailemizin önemli bir bölümü Güney Amerika’dadır. Ama Norveç ve Belçika’ya da göç edenler var” diye konuştu. Ailesinin Güney Amerika yolculuğunun 1862’de başladığını söyleyen Koluman, “İlk göç 1862’de Brezilya’ya yapıldı. Aile burada bir süre kaldıktan sonra Güney Amerika’ya göçetti. Elvis Presley’in dedesi Hanna Şemo, uzun yıllar sonra Mardin’e gelerek diğer ailesini götürdü. Buraya son göç 1962 yılında yapıldı” dedi.

Haberin Devamı