Gazete Vatan Logo

'Düşüyoruz, seni seviyorum'

Düşen uçaktan gelen son sms'ler

228 yolcusuyla okyanusa gömülen Air France uçağının suda yüzen koltuk ve can yeleği parçalarına kazadan 30 saat sonra ulaşıldı. Ancak uçağın gövdesinin nerede olduğu halen bilinmiyor. Brezilya basını, yolcuların uçağın düşeceğini anlayınca yakınlarına cep telefonu mesajları gönderdiğini yazdı.

Rio-Paris seferini yapan Air France Havayolu şirketine ait A330 uçağının Atlas Okyanusu’na çakılmasının ardından uçağın enkazının ilk parçaları dün öğle saatlerinde Brezilya Hava Kuvvetleri’ne ait jetler tarafından bulundu. Brezilya ordusuna ait 6 uçak, 2 helikopter, 1 Fransız savaş uçağı, 3 Brezilya gemisi kıyıdan 650 kilometre açıkta denizde yüzen metal parçaları, can yeleği, yakıt kalıntıları ve bir koltuk buldu. Ancak akıntının çok kuvvetli ve hava şartlarının elverişsiz olması nedeniyle bu parçaların uçağın ana enkazından kilometrelerce sürüklenmiş olabileceği belirtiliyor. Bu da yaklaşık 9 bin metre derinlikte olduğu sanılan uçağın güvdesinin bulunmasını hemen hemen imkansız hale getiriyor. Brezilya Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, enkaz parçalarının bulunduğu yerin, uçaktan son sinyalin alındığı noktanın doğusunda olduğunu belirterek, uçağın belki de geri dönerek Fernando de Noronha Adası’na inmeye çalıştığını, fakat bunun sadece kendi varsayımı olduğunu ifade etti.

’Argos’tan sinyal yok

Öte yandan bir Brezilyalı pilot, 4 yaşındaki Air France uçağıyla bağlantının kesildiği dakikalarda aynı bölge üzerinde uçarken denizin üzerinde alevler gördüğünü anlattı. Bu da uçağın çarpmadan önce patlamış olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı. BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaptığı helikopter kazasında da gündeme gelen ELT cihazının bir benzeri uçakta bulunuyordu. Çarpma anında uçağın yerini merkeze bildirmek için otomatik olarak çalışması gereken “Argos” adlı cihazdan da sinyal alınamıyor. Uçakla son temas kurulduğunda 10 bin 670 metredeydi. Uzmanlara göre sadece fırtına veya sadece yıldırım değil, birçok etkenin aynı anda bir araya gelmesi düşüşe sebep olmuş olabilir. Aynı bölgeden geçen Lufthansa’ya ait 2 uçak fırtınayı hasarsız atlatırken 11 bin saat uçuş deneyimi olan 55 yaşındaki tecrübeli Air France pilotunun neden fırtınanın tam ortasına daldığı anlaşılamıyor.

“Çok korkuyorum”

Kazayla ilgili en ilginç iddiayı Brezilya gazetesi Journal de Noticias ortaya attı. Gazete, A330’daki yolcuların, okyanusa çakılmadan az önce yakınlarına kısa mesaj gönderdiğini öne sürdü. Yolcuların yakınlarına dayandırılan haberde, kaza kurbanları uçağın 30 bin feet (Yaklaşık 10 kilometre) yükseklikte sallanmaya başlayarak düşüşe geçmesi üzerine sevdiklerine “Uçak düşüyor. Seni çok seviyorum” ve “Uçakta bir problem var, çok korkuyorum” diye mesaj gönderdikleri belirtildi. Kocası uçakta olan İngiliz Patricia Coakley de The Sun gazetesine yaptığı açıklamada, uçağın kaybolduğunu öğrenir öğrenmez, eşi Arthur’un cep telefonunu aradığını, telefonun sürekli çaldığını ancak cevap vermediğini söyledi. Ancak Brezilyalı yetkililer bu bölgede yolcuların mesaj göndermelerinin mümkün olmadığını açıkladı.

19 “şanslı” Fransız ödül tatilinden dönüyordu

Brezilya açıklarında düşen uçaktakilerden 19 Fransız yolcunun, bedava bir tatil ödülü için Brezilya’ya gönderildiği ortaya çıktı. Elektronik eşya satan CGED isimli Fransız şirketinin sözcüsü Laurent Bouveresse, şirket bünyesindeki en iyi dokuz satış temsilcisini Rio De Janerio’da dört günlük bir tatille ödüllendirrmek istediğini ancak sonucun felaket olduğunu söyledi. Yaşları 25 ile 35 arasında değiştiği açıklanan bu dokuz kişinin yanlarına eşlerini ya da bir arkadaşlarını almasına da izin verildi. Ayrıca şirketin Limoges kentindeki bölge temsilciliği müdürü de gruba eşlik ediyordu. Bouveresse, “Bu benim için büyük bir şok oldu. Söyleyecek söz bulamıyorum” dedi.

Hata fırtınaya giren pilotta mı?

BREZİLYA açıklarında 228 yolcusuyla sulara gömülen Air France uçağının düşüş nedeni henüz kesinleştirilemezken, uzmanlar iki olasılık üzerinde duruyor: Türbülans ya da fırtına. Ancak A330’larda “türbülansta hızı otomatik ayarlayan” sistemler bulunduğu için bu ihtimal daha düşük görülüyor. Fırtına ihtimalinde ise uzmanlar, “Pilot niçin fırtınanın içine girdi” sorusuna yanıt bulamıyor. Reuters’a konuşan Singapur Havayolları’ndan pilot Tim Armstrong “Bu hava şartlarına doğrudan girmezsiniz. Bu yolcular için de çok kötü bir durumdur. Özellikle bulutların çok yüksek ve aktif olduğu bu bölgelerde fırtınanın içine girmek çok tehlikelidir” dedi. Air France’ın kardeş şirketi KLM’den pilot Van Zwol da “Tüm pilotlar böyle bir fırtınaya girmemeyi tercih eder. Çok tecrübeli olsanız bile göstergeleri okumanız oldukça zorlaşır” diyerek pilot hatasına işaret etti. Pilotun yakıt tasarrufu için fırtınanın çevresinden dolaşmak yerine içine girmiş olabileceği öne sürülmüştü.

Brezilya Savunma Bakanı: ‘Bulunan enkaz, uçağın
düştüğünü doğruluyor’


BREZİLYA Savunma Bakanı Nelson Jobim, Atlas Okyanusu’nda bulunan enkazın, kaybolan Fransa Hava Yolları uçağının düştüğünü doğruladığını söyledi. Jobim, Brezilyalı askeri pilotlar tarafından bulunan koltuk ve parçaların “uçağın bu bölgede düştüğünü doğruladığını” bildirdi.

43 yıldır fırtınadan uçak düşmüyordu

Sivil havacılık verilerine göre 1966’dan beri fırtına nedeniyle düşen bir başka uçak daha bulunmuyor. En son British Overseas Airways Corporation’a ait bir Boeing 707 tipi uçak Japonya’da düşerek 124 kişiye mezar olmuştu. Airbus kazanın ardından uçuş sistemlerini yeniden inceleyeceğini açıkladı. Kazanın asıl sebebini anlamak için gereken kara kutuların ise uçağın enkazı bulunsa bile okyanus tabanından çıkarılmasının çok zor olduğu, zaten bu kadar derindeki basınca dayanmalarının imkansız olduğu bildirildi. Pilotun herhangi bir “mayday” (acil yardım çağrısı) sinyali göndermemesi nedeniyle her şeyin çok çabuk olup bittiği sanılıyor. Uzmanlara göre elektronik sistemlerin devre dışı kalması pilotları tamamen “kör” hale getirdi, fırtınadan çıkmayı başaramadılar.

Prens, ünlü cerrah ve şarkıcı da kurbanlar arasında

ATLAS Okyanusu’na düşen uçakta birçok ünlü ve saygın isim de yer alıyordu. Ölenler arasında Brezilya imparatorluk tahtının soyundan Prens Pedro-Luis d’orleans, Micheline şirketinin Güney Amerika Başkanı Luis Roberto Anastacio, beyin cerrahı Roberto Correa Chem, eşi ve kızı, orkestra şefi Silvio Barbato ve Brezilyalı ünlü şarkıcı Juliana Ferreira de Aquino ve ünlü okyanus bilimci Leonardo Veloso Dardengo de bulunuyor.

Haberin Devamı