Gazete Vatan Logo

'Dökülecek kandan Demirtaş sorumludur'

HDP lideri güvenlik paketi için "Sokakta engelleriz" dedi. Başbakan şöyle yanıt verdi: "Şehirleri kan gölüne çevireceklerini söylüyorlarsa, dökülecek her türlü kandan Demirtaş sorumludur..."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonya ziyareti dönüşünde soruları yanıtlarken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın güvenlik güçlerine yeni yetkiler veren 'güvenlik paketi'yle ilgili tepkisine yanıt verdi. Çözüm süreciyle ilgili zihinlerinin her zaman berrak olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

'Kürtler tepki göstersin'

"Türkiye’nin heryerindeki aktörlerle her zaman temas halinde olduk. Bu mesele hükümet ve bir taraf arasında giden bir konu değil. Çağdaş toplumda ne olması gerekiyorsa bu adımları attık. Çözüm sürecinin işlemesi gerekiyor, işliyor ve yürüyor. Yasaya da bunu bağladık. Hala Türkiye’de birileri silah kullanmaya yöneliyorsa buna Kürt vatandaşlarımız tepki göstersin. 6-7 Ekim de yaşanan olayları halkın bunu benimsemediği ortada."

'Sözler yerine gelmedi'

"Cumartesi günü yapılan görüşmelerde hükümet olarak atacağımız adımları ele aldık. Bize verilen sözler yerine getirilmedi. Silahların bırakılması ve Türkiye’nin terk edilmesi gibi herhangi bir adım atılmadı. Bir de şiddet sokaklara yansıdı. Demokratik talepler konusunda herkesin her görüşü dile getirmesine açığız. Şiddet kullanımına ve bununla bölge halkına baskı yapılmasına karşıyız."

Haberin Devamı

'Böyle konuşmuyordu'

"Doğrusu son günlerde HDP içinde bazı özeleştiri yapılmasından memnun olduğumu ifade etmiştim. Demirtaş’ın bu açıklaması son derece sorumsuzca yapılan bir açıklamadır. Türkiye’nin güvencesi halkın oylarıyla seçilmiş hükümetimizin elindedir. 6-7 Ekim olayları tekrar olmasın, benzer olaylar olmasın diye ‘İç Güvenlik’ reformu yapılıyor. Molotofun ne hak gerekçesi olabilir, silahlı gösterinin hangi çağdaş toplumda karşılığı var. Demirtaş’ı uyarıyorum, kendisiyle 1 Ekim’de yaptığımız görüşmede böyle konuşmuyordu. Bundan sonra şehirleri kan gölüne çevireceklerini söylüyorlarsa, bundan sonra dökülecek her türlü kandan Demirtaş sorumludur. Bu açıklamadan sonra dökülecek her kandan Demirtaş sorumludur. Gitsin sokağa insin, sorsun bakalım halk 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili ne düşünüyor, işyerlerini yakanlar hakkında. Biri çözüm süreci üzerinden kan dökmek, kaos çıkarmak isterse buna asla izin vermeyiz. Ama eline molotofkokteyili alan, etrafı yakıp yıkmak içindir. Böyle bir çağrı varsa bir an bile tereddüt etmeyiz. Sorumlu olmaya davet ediyorum."

Haberin Devamı

'Paralelle görüşüyor'

Başbakan Davutoğlu, Demirtaş'ın Bugün gazetesine açıklama yapmış olmasına dikkat çekerek, ‘paralel yapıyla’ bağlantısı olduğunu iddia etti. Davutoğlu, "Kiminle nasıl görüşüyorlar biliyoruz. Aynı şekilde paralelden mağdur olmuş gibi örgüt kimlerle nerede görüşüyor biliyoruz. Her türlü maskeyi indiririz. Paralel yapı ile örgüt arasındaki görüşmeleri, irtibatı biliyoruz” dedi.

Demirtaş:?Çok korkuyorlar

HDP lideri Demirtaş, Bugün gazetesinde yayınlanan söyleşisinde, "Hükümet toplumsal muhalefetten, sokaktan çok korkuyor. Sarayda rahat uyuyamıyorsa bunun tedbirini almak isteyecek. Hem Meclis’te karşı çıkacağız, kıyameti koparacağız sokakta mitinglerimizle, yürüyüşlerle engellemeye çalışacağız. Daha yasa çıkmadan polis 18 yaşındaki bir çocuğu infaz etti" dedi.

Haberin Devamı