Gazete Vatan Logo

‘Disko’ gardiyanı cezadan kurtuldu

Askerliğini yaparken ‘disko’ denilen disiplin hücresinde işkence sonucu ölen Uğur Kantar ile dört askerin dövülmesine ilişkin davada bir sanığa ‘basit yaralama’ suçundan ceza verildi. Sanığın ‘bir daha suç işlemeyeceği’ kanaatiyle ceza ertelendi

‘Disko’ gardiyanı cezadan kurtuldu

KKTC’de 2011’de vatani görevini yaparken içtimaya geç kaldığı için ‘disko’ adı verilen disiplin koğuşuna konulan ve 25 Temmuz 2011 tarihinde ağır yaralı olarak Girne Askeri Hastanesi’ne kaldırılan er Uğur Kantar 12 Ekim 2011 günü yaşamını yitirdi. Kantar’a koğuşta ‘gardiyan’ olarak görevli askerlerin işkence yaptığı belirlendi. Soruşturma sonunda, askeri cezaevinde gardiyan olan Piyade Çavuş Ayhan Arslan ile Fırat Keser hakkında, ‘ağırlaştırılmış işkence’, Çavuş Recep Tekin hakkında ise ‘Basit yaralama’ suçundan dava açıldı.

Kantar’ı işkenceyle öldürüldükleri gerekçesiyle, Fırat Keser ve Ayhan Arslan askeri mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Recep Tekin hakkında ise, Uğur Kantar’ın da aralarında olduğu 5 askere işkence ettiği iddiasıyla Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2015 yılında yargılamaya başlanabildi.

İşkenceleri anlattılar

Müşetkiler gardiyan Recep Tekin’in spor hareketlerini tam yapamadığı için Uğur Kantar’ın alnına ve ensesine birden fazla kez yumruk attığını, ‘koğuşta sabit durma cezası’ adı altında esas duruşta beklettiğini ve kımıldadığı gerekçesiyle tekme ve tokat ile dövdüğünü anlattı. Mağdur Yusuf Kural, “Ayhan ve Fırat sürekli bize dayak atıyordu. Su istediğimiz zaman vermiyorlardı. Kaldırım taşında 3 saat ellerim ve kafam dizlerimin önünde bekletip, ıstırap çektirdiler. Bu işkenceleri zevk olsun diye yapıyorlardı. Uğur’un böbrek hastalığı vardı, ihtiyaçları karşılanmıyordu. Gardiyanlar tarafından dövüldü ve lavaboya götürüldü. Gardiyan Ayhan kafasını lavabo taşına vurdu. Sonra Uğur’u bahçeye getirdiler, baygın gibiydi. Sandalyeye oturttular ve ellerini kelepçelediler. Güneşin alnında beklettiler. Biz o sırada ‘ıstırap taşı’ denilen kaldırım taşlarında oturuyorduk” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İyi hal indirimi

Yargılamanın sonunda sanık Recep Tekin, 5 askere karşı ‘basit yaralama’ suçundan, iyi hal indirimi yapılarak, 5 kez, 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın yeniden suç işlemeyeceğine kanaat getirilmiş olması ve kişilik özelliklerini dikkate alan mahkeme, cezanın ertelenmesine karar verdi. Gerekçeli kararı açıklayan Mahkeme, Uğur Kantar’ın dövüldüğü sırada gece gardiyanı olan Recep Tekin’in istirahatte olduğunu kaydetti. Sanığın işkence sonucu ölüme ilişkin bir eylemi olmadığını belirten mahkeme heyeti, sanık ve maktul arasında öldürmeyi gerektiren bir husumetin bulunmadığını vurguladı. Kararda, Recep Tekin’in 5 askere yönelik eyleminin işkence değil, ‘basit yaralama’ suçunu oluşturduğu kaydedildi.

Haberin Devamı