Gazete Vatan Logo

‘Dini yaptırımlardan çok ahlak dersi verilmeli’

Pedagoglar, çocukların soyut kavramları öğreneceği yaşa kadar din dersi verilmemesi gerektiğini savunuyor.

19. Milli Eğitim Şurası’nın en çok tartışılan tavsiye kararı olan ilkokul 1’den itibaren zorunlu din dersini uzmanlar değerlendirdi.

‘Ayıp öğretilebilir’

Prof. Dr. Beyza Bilgin (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Dini eğitim yaşlara göre uygun işleniş biçimi, pedagojik kurallar ve gelişim seviyelerine dikkat edilerek verilebilir. Bazı Avrupa ülkelerinde din dersi 1. sınıfta başlıyor. Almanya’da hem mezhep okullarında hem de devlet okullarında çocuklar Katolik ya da Protestan öğretilerini öğreniyor. Din dersini almayan çocuklar ise ahlak dersine giriyor. Anaokullarında hayat bilgisi şeklinde yortu denilen dini bayramlar hakkında bilgi veriliyor. Bizde Sünni eğitim tek yorumu gibi anlatılıyor. Bir mezhebe bağlı olmadan mezhepler arası din kültürü dersi daha iyi olabilir. Çocuklara dini bayramlar, Aşura günü, Muharrem ayı anlatılabilir. Ayıbın ne olduğu öğretilebilir. Çocukların evde namaz kılan büyüklerinin ne yaptığı ya da Ramazan’da tutulan orucun ne olduğu hakkında bilgi verilebilir. Ayrıca çocuklara neyi yapmamaları ve neyi muhakkak yapmaları öğretilebilir.”

Haberin Devamı

Sevil Yavuz (Pedagog): “Soyut düşünce dönemi 11-12 yaşlarında başlıyor. Bu dönemden önce çocuğun dinle eğitimini çocuk psikolojisinden anlamayan insanlar tarafından yanlış şekilde verilmesi dinden soğutabilir ve korkutabilir. Özellikle kaygı düzeyi yüksek çocuklar, sevap-günah konusunda ‘Allah beni izliyor mu?’ gibi paranoyak tepkiler verebilir. Din, çocukların kafasına bir korku unsuru gibi yerleşebilir. Sevap-günah gibi soyut kavramlara girmeden, çocuk şarkısı ezberler gibi çocukların duaları erken yaşlarda öğrenmeleri kolaydır.”

‘Çocuğa ayvayı yedirmemek lazım’

Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın (Marmara Üniversitesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü): Avrupa’da bir çok ülkede ilkokul 1’den itibaren din dersi var. Sadece Fransa’da devlet okullarında din dersi yok. Çocuğun çevresinde gördüğü semboller, cami gibi binalar ve dinin ahlaki boyutundan bahsedilmesi gerekir. Bence özellikle dinin ahlaki boyutuna ağırlık verilmesi lazım. Çocuk soyut konuları anlama yaşına geldikçe soyut konulara geçilmeli. Somut olarak çevresinde karşılaştığı törenler ve bayramlar gibi anlayabilecekleri konularda bilgiler verilir. Dini yaptırımlar ve ceza gibi konulardan çocuklara anlayabileceği yaşlarda bahsedilmesi gerekir. Hep söylerim çocuğa ayvayı yedirmemek lazım. Din eğitiminde çocuğun bilgi ve duygusal düzeyini aşmamak gerekiyor.”

Haberin Devamı

Ülkelerde din dersinin durumu

- Din veya alternatifi ders zorunlu: Almanya, Belçika, Finlandiya, İspanya, İrlanda, Polonya, Kanada.
- Seçmeli: Avusturya, Hollanda, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Romanya, Yunanistan.
- Zorunlu: Danimarka, İsrail, İsveç, Norveç, İslam ülkeleri, İngiltere, Türkiye.
- Ders yok: Fransa, ABD, Japonya.