Gazete Vatan Logo

‘Detroit İtalya’nın vilayeti oldu’

Fiat'ın Chrysler'ın yüzde 20'sini alması İtalya'da zafer havası yarattı

İflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler’in yüzde 20 hissesini teknoloji transferi karşılığında Fiat’ın alması, İtalya’da ’zafer’havası yarattı. İtalyan gazeteleri “Detroit İtalya’nın vilayeti oldu” diye yazarken, “Amerikan hükümetinin bir İtalyan şirketi ABD’li şirketi kurtarması için çağırması gurur verici” ifadelerine yer verildi.

Bu arada Chrysler ile Fiat arasında yapılan anlaşmanın detayları da ortaya çıkıyor. Fiat yüzde 20’lik hisse için hiçbir ödeme yapmayacak, sadece yönetime geçerek küçük ve daha ekonomik araçlar üretilebilmesi için teknoloji transferi yapacak. Anlaşmaya göre Fiat’ın alacağı yüzde 20’lik hissenin yüzde 51 seviyesine ulaşması mümkün. Fiat’ın hissesi ABD’de üretilmek üzere 40 mpg araç platformu getirirse yüzde 25’e, Chrysler araçları için benzin tasarruflu motorlarını paylaşması halinde yüzde 30’a, global dağıtım ağına Chrysler’i de sokması halinde ise yüzde 35’e çıkacak. Bunların ardından 2013 ile 2016 yılları arasında Fiat’ın ekstra yüzde 16’lık hisse alma opsiyonu bulunacak. Böylece ABD’ye kredi borçları ödendikten sonra Fiat yüzde 51’lik hisseyi kontrol eder hale gelebilecek.

Üç yönetici Fiat’tan

Chrysler’in 9 kişiden oluşacak yeni yönetim kurulunun üç yöneticisi Fiat tarafından atanacak. Yüzde 8 hissesi olacak ABD yönetimi ise yönetime 4 kişi atama hakkına sahip olacak. Sendika ve yüzde 2 hisse sahibi olan Kanada Hükümeti de birer yönetici atayacak. Chrysler sayesinde Fiat Kuzey Amerika pazarına açılmış olacak. Chrysler ise Fiat’ın teknolojisini kullanarak yeniden güç kazanmanın yolunu arayacak.

İflas koruma için 60 günlük bir zaman sınırlaması getirildi. Ancak analistler bu sürenin çok kısa olduğu görüşünde birleşiyor.

Bundan sonra ne olacak?

- Chrysler New York’taki İflas Mahkemesi’ne tüm varlıklarının yeni kurulacak bir şirkete satılması istemiyle başvuracak.

- Bu başvurunun ardından Chrysler normal operasyonlarına devam edecek, bu süreçte ABD ve Kanada hükümetleri şirkete gerekli finansman desteğinde bulunacak. Bu rakamın 10.5 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

- Yeniden yapılanan şirket Chrysler ismini alacak ve şirketin tüm işini belirli borç ve yükümlülüklerden kurtularak devralacak.

Çalışan sayısı 54 bini aşıyor

Chrysler, 1925’de Walter P. Chrysler tarafından Chrysler Corporation olarak kuruldu. Daimler, 1998 yılında 38 milyar dolara satın aldığı Chrysler’ın yüzde 80.1’ini ABD’li özel yatırım şirketi Cerberus’a 2007 yılında 7.4 milyar euroya sattı. Geçen yıl 8 milyar dolar zarar eden ve satışları yüzde 30 gerileyen şirketin bünyesinde, Chrysler, Dodge ve Jeep markaları bulunuyor. Şirketin, ABD otomotiv piyasasında 2002 yılında yüzde 13.3 olan payı geçen yıl yüzde 11’e geriledi. Kuzey Amerika’da, 12’si montaj fabrikası olmak üzere 30 tesisi olan ve 140 bin kişiye istihdam yaratan 3 bin 215 bayisi bulunan şirket, 54 bin kişiyi istihdam ediyor.

Chrysler yöneticilerini Sergio Marchionne korkusu sardı

İtalyan sanayiinin mihenk taşı olan Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne’nin Chrysler’in yönetimine geçmesine kesin gözle bakılıyor. Marchionne, 2004 yılında Fiat’ın CEO’luğuna geçerek o dönem zor günler geçiren İtalyan şirketi düzlüğe çıkarmıştı.

Ancak Fiat yönetimine geçtiğinde Marchionne’nin yaptıkları, Chrysler’in üst yönetiminde ciddi bir endişe yaratmış durumda. O dönem Marchionne, Fiat’ın merkezinde üst düzey yöneticilerle 20’şer dakikalık birebir görüşmeler yapmış, bu görüşmelerde o yöneticilerin istediği değişime uygun olup olmadığını belirleyerek birçok kişiyle yollarını ayırmıştı. Marchionne Fiat’taki hiyerarşiyi ortadan kaldırarak yatay bir yönetim yapısını benimsemiş, hızlı kararlar alan daha az yönetici ile yeni bir yapı yaratmıştı. Chrysler’in de aynı tarz bir değişime ihtiyacı olduğunu söyleyen Marchionne’nin çok kısa bir süre içinde ABD’li devin zirvesine oturması bekleniyor. Takım elbise giymeyi sevmeyen, kravat takmayan Marchionne’yi tanıyanlar, haftanın 7 günü mesai yapan İtalyan yönetici ile Chrysler’de pek çok şeyin değişeceğini vurguluyorlar.

Fiat’ın yeni hedefi Opel

Chrysler’le ortaklık anlaşmasının mimarı olan Fiat CEO’su Marchionne, dün bir açıklama yaparak, “Şimdi Opel’le anlaşmaya odaklandık” dedi. La Stampa gazetesine konuşan Marchionne, Opel’in ideal ortakları olduğunu vurguladı. Zor günler geçiren başka bir ABD’li otomotiv üreticisi GM’in Almanya merkezli birimi Opel, bir süredir ortak arıyordu.

Hedge fonlar Obama’yı daha da kızdıracak

CHRYSLER’IN borçlarının yüzde 70’ine sahip olan bankalar, hükümet ile anlaşmaya varırken, bazı hedge fonlar hükümetin 6.9 milyar dolarlık borcun silinmesi karşılığında 2.25 milyar dolarlık nakit teklifini geri çevirmişti. ABD Başkanı Barack Obama dün yaptığı açıklamada bu hedge fonlara tepki göstererek, “Herkesin fedakarlık yaptığı bir dönemde bundan kaçanlara dayanamıyorum. Özellikle bir grup hedge fon vergi mükelleflerinin parasıyla finanse edilen ve adil olmayan bir çözüm konusunda direndi” demişti. Chrysler’ın 1 milyar dolar borçlu olduğu bu 20 finans kuruluşu şimdi de İflas Mahkemesi’nde şirketin iflas koruma başvurusuna itiraz edecek.

Chrysler’ın en büyük alacaklıları, şirketin 6.9 milyar dolarlık borcundan kendilerine düşen bölümünün karşılığında önerilen 2 milyar dolar nakdi kabul ettiler.

Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) şirketin istihdamı koruması ve daha rekabetçi olmasına yardımcı olmak için maaşlarda, ek ödemelerde ve emekli sağlık hizmetlerinde bazı tavizler verdi.

Alman otomotiv şirketi Daimler, Chrysler’daki yüzde 19.9’luk hissesinden vazgeçerek, 1.9 milyar dolar alacağından feragat etti ve Chrysler’ın emeklilik fonlarına 600 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Haberin Devamı