Gazete Vatan Logo

‘Demokrasiden başka ne istedi?’

Menderes, Zorlu ve Polatkan anıldı. İçişleri Bakanı Soylu, “Menderes ülkesinin kalkınmasından, gelişmesinden, insanların inançları yüzünden horlanmamasından başka ne istedi” dedi

‘Demokrasiden başka ne istedi?’

57 yıl önce idam edilen Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan mezarlarının başında anıldı. Topkapı’daki Anıtmezar’da gerçekleşen anma törenine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes ve çok sayıda vatandaş katıldı. Bakan Soylu törendeki konuşmasında, “Adnan Menderes, demokrasiden başka ne istedi? Ülkesinin kalkınmasından, gelişmesinden, insanların inançları yüzünden horlanmamasından başka ne istedi, talebi oldu? Bu ülkeye baraj yapmak, yol yapmak, tarımı, sanayiyi kalkındırmaktan başka ne arzusu oldu? Hasan Polatkan’ın, Fatin Rüştü Zorlu’nun bu milleti güçlü kılmak, haklarını savunmaktan başka ne meselesi vardı?” dedi.

‘Belgeler sürpriz değil’

Soylu, 15 Temmuz gecesi kendini tankın önüne atan insanlarla, Menderes ve arkadaşlarının korumaya çalıştıkları arasında bir fark olmadığını ifade ederek şöyle devam etti: Beş gün önce, 12 Eylül’ün yıl dönümünde yabancı bir yayın kuruluşu, 12 Eylül darbesiyle ilgili birtakım belgeler yayınladı. Yabancı istihbarat örgütlerinin, yabancı devletlerin o darbeyle ilgisini kanıtlayan birtakım yazışmalarını paylaştılar. Samimiyetimle söylüyorum, hiç ilgilenmedim. Çünkü sürpriz değildi, bilmediğimiz bir şey değildi.

Haberin Devamı

Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes de yaptığı konuşmada “İdamlar Türkiye’nin büyük ayıbıdır. Demokrasi şehitlerimizin ülkemize yaptıkları hizmetler hiçbir zaman unutulmadı, unutulmayacak. Darbeler ülkemizin gelişip büyümesine engel olmuştur” ifadelerini kullandı.