Gazete Vatan Logo

‘Darbe’ suçlamasıyla yakalama kararı!

‘Darbe’ suçlamasıyla yakalama kararı!

Savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, ‘örgüt’ ve ‘darbe’ suçlamalarıyla yakalama kararı çıkarıldı. Savcı Öz, ünlü Ergenekon davasını darbe suçlamasıyla açmıştı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), daha önce açığa alma kararı verdiği Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz ile 17-25 Aralık savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkındaki dosyaları Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Aydıner, Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği talepte şüphelilere atılı suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller oluşması, şüphelilerin dosya içerisine yansıyan eylem ve davranışlarından, delilleri yok etme ve gizleme, değiştirme hususunda kuvvetli şüphenin bulunması gerekçesiyle haklarında tutuklanma amaçlı yakalama emri düzenlenmesi istendi. Savcılara ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçlamaları yöneltildi. Mahkeme de talep doğrultusunda yakalama kararı verdi. Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş’a atanmış daha sonra da görevden uzaklaştırılmıştı. Celal Kara da İstanbul’dan, Afyonkarahisar’a atanmış ve draha sonra görevden alınmıştı. Zekeriye Öz de tayinden sonra görevinden alınmıştı.

Haberin Devamı

‘Orduya kumpas’ denmişti

Savcı Zekeriya Öz, 12 Haziran 2007’de başlayan Ergenekon soruşturması kapsamında üst düzey komutanlar ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ile gazeteciler hakkında darbecilik suçlamasıyla dava açmıştı. Dalga dalga yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alınmış ve tutuklamalar yapılmıştı. Soruşturma şekli ve yargılama süreci kamuoyunda büyük tepkiler çekmişti. Hükümet yetkilileri daha sonra ‘paralel devlet yapılanması’ tarafından ‘kumpas’ kurulduğunu söylemişti. Eski Genelkurmaş Başkanı İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi mahkum olmuş ancak Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ‘hakları ihlal edildi’ kararı üzerine sanıklar tahliye olmuştu.

Haberin Devamı