Gazete Vatan Logo

‘Darbe günlükleri’ davası Balyoz kararını bekliyor

Özden Örnek’e ait olduğu iddia edilen ‘Darbe Günlükleri’ ile ilgili soruşturmada savcı, Balyoz’daki beraat kararının gerekçesini istedi.

Şüphelileri arasında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ile Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın da yer aldığı, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tarafından kalemi alındığı iddia edilen ‘Darbe Günlükleri’ soruşturmasında yedi yıldır bir arpa boyu yol alınamadı. Soruşturma son olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından ele alındı. AK Parti hükümetini yıkmaya yönelik çalışmaların olduğu günlüklerle ilgili soruşturma dosyasını inceleyen Savcı Mesut Erdinç Bayhan da kendisinin yetkili olmadığını belirtip yetkisizlik kararı verdi. Bayhan, yetkisizlik kararında ‘Darbe Günlükleri’nin içinde yer alan çalışmaların Ankara’da yapıldığını belirterek, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosyayı ele alan savcılık da harekete geçerek kritik bir talepte bulundu.7 yıldır süren soruşturmada Ankara Başsavcılığı, Balyoz’da beraat kararını veren 4 Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak gerekçeli karar hazırlandıktan sonra tasdikli bir suretinin kendilerine gönderilmesini istedi. Savcılık Balyoz kararını inceledikten sonra dava açılmasına ya da takipsizlik verilmesine karar verecek.

Haberin Devamı

2007’de yayınlandı
2001- 2003 yılları arasını anlatan günlükler Nokta Dergisi’nde 2007’de yayınlandı. Günlüklerde AK Parti hükümetinin devrilmesi için yapılan çalışmalar, “Sarıkız”, “Yakamoz”, “Eldiven” ve “Ayışığı” isimli darbe planları yer aldı. Açılan soruşturmaya ilk olarak Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz baktı. Özden Örnek ile komutanlar Aytaç Yalman ve Halil İbrahim Fırtına ifade verdi. Dosyayı devralan savcı Mehmet Ergül, günlükler ile Ergenekon bağlantısı olmadığını bildirdi ve yetkisizik kararı verdi.