Gazete Vatan Logo

‘Darbe değil görev’

Büyükanıt ‘e-muhtıra’ olarak nitelenen ‘27 Nisan Basın Açıklaması’ ile ilgili iki sayfalık yazılı savunmasında “Darbe ya da muhtıra değil görev” vurgusu yaptı. Dolmabahçe görüşmesini kastederek “Hassasiyet sayın Başbakan’a da iletildi” dedi

‘Darbe değil görev’

Önceki gün ‘27 Nisan muhtırası’ olarak nitelenen açıklamayla ilgili soruşturma kapsamında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fenerbahçe Orduevi’ndeki evinde ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veren Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, savcılığa iki sayfalık bir yazılı savunma sundu. Büyükanıt, laiklik karşıtı faaliyetlere yönelik hazırladığı bildiriyi, “darbe veya muhtıra” şeklinde nitelendirmeyi kabul etmedi. Büyükanıt, “Böylesi bir basın açıklamasında bulunulmasının yürürlükte yasalar kapsamında TSK’nın görevleri arasında bulunduğu, hassasiyetimizi göstermesi açısından TSK’nın en yüksek makamında bulunan Genelkurmay Başkanı’nın kamuoyunu bilgilendirme görevi gerekleri arasında olduğu da aşikardır” dedi. Büyükanıt’ın savunması şöyle:

Personelin haberi yoktu

“Gerek TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu önünde ve gerekse çeşitli mecralarda da ısrarla vurguladığım şekliyle bu basın açıklaması tamamiyle tarafımdan kaleme alınmış olup, TSK bünyesinde mahiyetimdeki hiçbir personelin katkısı, mahiyetimdeki hiçbir kuvvet komutanının, hiçbir personelin yayınladığı ana kadar haberi olmamıştır. O tarihte içinde bulunduğumuz ortamda Atatürk ilke ve inkılaplarıyla, özellikle laiklik ilkesi ile bağdaştırılması bile olanaksız birtakım faaliyetler konusunda TSK’nın hassasiyetini belirtmek, bu konuda adli, mülki makamların gereken hassasiyeti göstermeleri gerekliliğine işaret etme amacına yöneliktir. Bir noktada kamuoyunu da bilgilendirme saikiyle hareket edilmiş, devletimizin temel niteliklerine yönelik bazı irticai faaliyetlerin geldiği boyutu ve bu konudaki TSK’nın hassasiyeti, TSK’nın en yüksek komuta kademesinde bulunmam hasabiyle vurgulanmak istenmiştir. Israrla belirttiğim şekliyle bu basın açıklaması tarafımdan hazırlanarak yayınlattırılmıştır.”

Haberin Devamı

Dolmabahçe göndermesi

Büyükanıt’ın, “Kaldı ki bu hassasiyet bilahare sayın Başbakan’a da iletilmiş olup...” sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la başbakan olduğu 5 Mayıs 2007’de Dolmabahçe’de yaptığı görüşmeye atıf yaptığı şeklinde yorumlandı. Büyükanıt’ın bununla ilgili sözleri ise şöyle: “Soruşturma konusu edilen iddialarının ve isnat etmeye çalıştığı suçlamaların şahsım ile doğrudan bir ilgisi olmayıp, anayasımızı ihlal şeklinde bir eylemde bulunmam bile söz konusu dahi olamaz. Kaldı ki askeri darbe şeklinde nitelendirmeyi de kesinlikle kabul etmem olanaksızdır. Zira sadece özellikle laiklik ilkesini zedeleyici, ortadan kaldırıcı birtakım çevrelerin faaliyetlerini, bu faaliyetlerine küçük çocuklarımızı, eğitim gören gençlerimizi alet ettiklerine yönelik tespitlerin iletilmesinden ibaret yazının bir anayasal suç olarak tasnifine de olanak bulunmamaktadır. Böylesi bir basın açıklamasında bulunulmasının yürürlükte yasalar kapsamında bulunan Genelkurmay Başkanı’nın kamuoyunu bilgilendirme görevi gerekleri arasında olduğu da aşikardır. Kaldı ki bu hassasiyet bilahare Sn. Başbakan’a da iletilmiş olup, bu tutumun bile asıl kamuoyunu yanıltma amacıyla istismar edildiği ve değişik yorumlarda bulunulduğu da bilinen bir gerçektir.”

Haberin Devamı

‘Temel ilkeleri koruma...’

Haberin Devamı

“Böylesi bir basın açıklamasında bulunulması yürürlükteki yasalar kapsamında Cumhuriyetimizin temel niteliklerini koruma ve kollama görevi ile mücehhez kılınmış TSK’nın bu görevi ifada gösterdiği veya gösterebileceği hassasiyete yönelik olup, bir kısım çevrelerce iddia edildiği şekliyle kesinlikle yürütme organına yönlendirilmiş bir muhtıra veya Anayasamız ile teminat altına alınmış anayasal düzenimize yönelik bir girişim değildir. Zaten bu husus yargı mercilerinin kararlarına da yansımış ve basın açıklamasının iddia edildiği şekliyle bir muhtıra olmadığı kesinleşmiş kararlara da yansımıştır. Ankara İdare Mahkemelerince verilen kararlar, TBMM Araştırma Komisyonu’na verdiğim beyanlarda da vurgulanmıştır.”

Huzurlu emekliliğimi engelleme girişimi

57 senelik askerlik yaşantısında hiçbir zaman anayasal düzeni değiştirme gibi bir faaliyet içinde olmadığını söyleyen Büyükanıt, “Görevimi başarı ile ifa ettikten sonra emeklilik yaşantımda tüm yaşantımı etkileyebilecek, huzurlu ve rahat bir emeklilik dönemi geçirmemi bile engellemeye yönelik bu türden girişimlerin maksatlı ve birtakım mülahazalarla rahatsızlık vermeye yönelik olduğu, asıl devletimizin organlarını töhmet altında bırakarak birtakım çıkarlar sağlayabilme arzusu olarak görmekteyim” dedi.

Haberin Devamı