Gazete Vatan Logo

'Çok tehlikeli yasa' geçti

Komisyonda kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Yasa Tasarısı kabul edildi.

Terör ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele amacıyla hazırlanan tasarıda bazı değişiklikler yapıldı.

Görüşmeler sırasında en çok tartışma, mal varlığının dondurulmasına yönelik düzenleme üzerinde yaşandı.


Meclis Adalet Komisyonu'nundaki görüşmelerde muhalefet, mal varlığının dondurulmasına ilişkin düzenlemeye, "iktidar istemediği muhaliflerin üzerinde cezai ve ekonomik baskı uygulayacak" endişesiyle karşı çıktı.


PROF. SÖZÜER 'ÇOK TEHLİKELİ' DEMİŞTİ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Adem Sözüer ’Çok tehlikeli bulduğu’’ tasarı hakkında şunları söylemişti:

"Bu kanunun yapılması için dünyadaki büyük güçler Türkiye’ye baskı kuruyor. Sonucu son derece vahim olabilir. Çünkü eğer bu kanun çıkarsa, o büyük devletlerden birinin istihbarat örgütleri bir kişi ya da şirketle ilgili bilgi verdiğinde, ortada hiçbir suç şüphesi, hâkim kararı olmaksızın o şirketin ya da kişinin tüm malvarlığı dondurulacak. Bunun için yabancı bir istihbarat kurumunun “A kişisi/kurumu terörü finanse ediyor” demesi yeterli olacak. Böylelikle hoşa gitmeyen her firma batırılabilir. Türkiye bu kanunu çıkarmamak için çok direndi ama daha ne kadar direnir bilmiyorum. Önümüzdeki perşembe günü Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Tüm parlamentonun buna dur demesi lazım. 11 Eylül hukukudur bu."


CIA eski Başkanı Petraus’un Türkiye ziyareti sırasında ‘’Yasalaşacağından umutluyum’’ dediği tasarı için, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ‘’ Muhalif medya, şirket, dernek, sendika, vakıflar, özel üniversiteler, işadamları, hatta tutuklu milletvekilleri ile bağlantı kurulup CHP dahil siyasi partilerin bile mal varlıkları dondurulabilir’’ dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de tasarının, Türkiye'ye yönelen sermayeyi korkutacağı, yurt dışı yatırımların darbe alacağını iddia etti. ABD'nin, HAMAS'ı terör örgütü kabul ettiğini söyleyen Dinçer, ABD'nin, 'Desteği kesin' demesi halinde hükümetin ne yapacağını sordu. MHP Osmaniye Milletvekili Hüseyin Türkoğlu da tasarının, yabancı sermayenin yönünün değiştirilmesi için kullanılabileceğini vurguladı.


CIA DE İSTİYOR


CIA eski Başkanı Petraeus da geçen yıl Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve bu tasarının kanunlaşacağından umutlu olduğunu söylemişti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone de TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i ziyaretinde, ‘’Terörizmin finansmanına karşı çok önemli olan bu düzenlemenin TBMM’de kanunlaşacağını umuyorum’’ demişti.



Tasarıyla, örgütlere fon sağlayıp, para toplayan kişi, 5-10 yıl arasında hapse mahkum edilecek. Suçun kamu görevlisince işlenmesi halinde ceza 15 yıla kadar çıkacak. Bir yabancı devlet de Türkiye vatandaşı veya yabancının malvarlığının dondurulmasına ilişkin Türkiye’den talepte bulunabilecek. Türkiye de aynı talebi başka bir devlete yapabilecek.

22 ŞUBAT'A KADAR YASALAŞMAZSA

22 Şubat'a kadar tasarı yasalaşmazsa, Türkiye'nin OECD'ye bağlı çalışan mali eylem görev gücündeki üyeliği tamamen askıya alınacak ve kara listeye girme söz konusu olacak.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin bir soru üzerine, böyle bir durumda Türkiye'nin ticari potansiyeli ve ekonomisinin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını söylemişti.







Haberin Devamı