Gazete Vatan Logo

‘Çerez parası’ değil

Kuru yemiş devi Peyman, EBRD’den 32 milyon euroluk kredi sağladı. Kredi, şirketin Eskişehir fabrikasının tamamlanmasına, tarıma ve ihracata yönelik kullanılacak

‘Çerez parası’ değil

Yurt içinde Bahçeden, Çitliyo, Peyman ve Nutzz, yurt dışında da Dorleo markasıyla faaliyet gösteren, kuruyemiş sektörünün öncü şirketlerinden Peyman, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile teknolojiye, tarım altyapısına, ihracata ve fabrika yatırımlarına hız vermek üzere 32 milyon euro tutarında kredi anlaşması imzaladı. 7 yıl vadeli kredi, Eskişehir’deki fabrika yatırımını da hızlandıracak.

EBRD Türkiye Başkanı Arvid Tuerkner, Türkiye’nin EBRD’nin 2009 yılından bu yana yatırım yaptığı bir ülke olduğunu belirterek, “Türkiye, 2009-2014 arasında faaliyetlerimizi en yoğun yürüttüğümüz ülke haline geldi. 2014 yılından beri en büyük yatırım yaptığımız ülke Türkiye. Türkiye 2 hafta önce, donör yani bağış yağan ülke statüsü kazandı. Türkiye’de yüzde 97 oranında özel sektör yatırımı yapıyoruz. Çok canlı ve dinamik bir özel sektör var Türkiye’de. 2009 senesinden beri 10 milyar eurodan fazla yatırımımız oldu, bunun 5 milyar euroyu aşkını son 3 sene içinde gerçekleşti. 250’nin üzerinde projeye yatırım yaptık. Enerji, altyapıyı güçlendirmek, özel sektörün rekabetçiliğini güçlendirmek Türkiye’de bizim için çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fabrikaya finansman

Peyman’la yaptıkları anlaşmaya da değinen Tuerkner, şunları söyledi: “Biz yeni fabrikayı finanse ederek hem Peyman’ın rekabetçiliğini artırmak hem de yerel çiftçilerin eğitimine destek olmak istiyoruz. EBRD olarak 11 milyar euroyu aşkın tarıma yatırım yaptık, bunun 1.2 milyar eurosu Türkiye’ye geldi. Sadece geçen sene 200 milyon euroluk tarım sektörüne yatırım yaptık. Peyman ile imzaladığımız 32 milyon euroluk krediye sendikasyon ortağımız Hollanda Kalkınma Bankası’nın 10 milyon euroluk katkısı oldu.”

Peyman Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Akgün de 32 milyon euroluk kredi ile teknolojiye, tarıma, ihracatı geliştirmeye yatırım yapacaklarını, Eskişehir’deki fabrika yatırımlarını hızlandırarak devam ettireceklerini, yılın ilk yarısında fabrikanın üretime geçeceğini anlattı.

11 milyar liralık pazar

Kuru yemiş sektörünün Türkiye’de oldukça büyük bir sektör olduğunu bildiren Tuncer Akgün, şunları söyledi: “11 milyar liralık bir büyüklüğe sahip. Bunun içinde paketlenmiş ve markalı ürünlerin payı yüzde 20 civarında. 2.2 milyar liralık bir büyüklükten bahsediyoruz. Bizim ciddi bir misyonumuz var. Kuru yemiş, sağlıklı beslenmenin en keyifli yolu. Daha fazla tüketiciye ulaştırmak en önemli görevimiz. Kuru yemiş alışkanlığı ülkemizde çok büyük. Kuru yemiş sektörü dünyanın her köşesinde bu kadar gelişmiş değil. Artık dünyada da yatırımla var olmamız lazım. Bu ürünleri yurt dışında tanıtabilir ve öne çıkarabiliriz. Bu en önemli faktörlerden biri.”

Haberin Devamı