Gazete Vatan Logo

‘Casus karda yürür mü?

Edirne’de Türk tarafına geçince tutuklanan 2 Yunan askeri, ifadelerinde “Casusluk yapan kişi karlı havayı seçer mi? Zaten yürürken karda izimizi belli ediyoruz. Türk tarafına nasıl geçtiğimizi fark etmedik” dedi

‘Casus karda yürür mü?

Edirne’de Pazarkule Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Yunanistan’ın Kastanies Sınır Kapısı karakolunda görev yapan teğmen Angelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis, önceki akşam yoğun kar nedeniyle beyaza bürünen sınırda Türk tarafına geçti.

‘Yanlışlıkla geçtik’

54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı sınır askerleri tarafından gözaltına alınan 2 Yunan askeri, jandarma ekiplerince işlemlerinin tamamlanmasının ardından çıkarıldıkları mahkemede, tutuklanarak cezaevine konuldu. Savcılık ve mahkemedeki ifadelerine göre, Yunan askerleri ‘casusluk’ suçlamalarını kabul etmedi, Türk tarafına ‘yanlışlıkla’ geçtiklerini söyledi. Yunan sınır karakolunda teğmen olan Angelos Mitretodis, tercüman aracılığı ile mahkeme verdiği ifadesinde şunları söyledi: “Biz kesinlikle kötü amaçla ve isteyerek sınırı ihlal etmiş değiliz. Ayak izlerini takip ettik, kaçak göçmen olduğunu sanarak peşinden gittim ve görüntülerini askeriyenin bize verdiği telefonla çektim, amacım üstlerime göstermekti. Hızlı bir şekilde takip ettiğimiz için Türk tarafına nasıl geçtiğimizi fark etmedik. Çizgiyi görmedik hatta Türk tarafına ait herhangi bir ize de rastlamadık.”

Haberin Devamı

‘Silahları boşalttık’

“Ne zaman ki Türk askerleri gördük, durumu o zaman anladık. Herhangi bir olay yaratmamak için de silahlarımızı boşalttık ve Türk askerine teslim ettik. Üstlerinin gelmesini bekledik. Ben herhangi bir başka amaçla gelmedim. Kesinlikle yanlışlıkla Türk sınırını geçtik, ben ısrarla üzerime atılı suçlamaları reddediyorum. Benim video çektiğim bölge Yunan tarafındadır. Çünkü Yunan tarafına ait çöp kovaları vardı. Ben bunu özellikle üstlerime göstermek istedim. Göçmen kaçakçılığını önlemek için video çektim. Casusluk yapan kişi karlı havayı seçer mi? Zaten yürürken karda izimizi belli ediyoruz.”

Çelişkili ifadeler

AA’nın haberine göre, Yunan askerler, gözaltında alındıkları jandarma komutanlığında çelişkili ifadeler verdi, savcılıkta da farklı beyanlarda bulundular. Bunun üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma, askerlerin çelişkili beyanları nedeniyle genişletildi. Askerlerin üzerinde bulunan ve görüntü çektikleri tespit edilen 3 cep telefonu ise, incelenmek üzere ilgili birimlere gönderildi.

Haberin Devamı

Yunan basını ayakta

2 askerin tutuklanmasını, Yunan gazeteleri manşetlerine taşıdı. Elefteros Tipos gazetesi “Meriç’te Türk tuzağı” başlıklı haberinde “Ankara, sınırda tesadüf eseri medyana gelen bir gelişmeyi, diplomatik olaya dönüştürmeye teşebbüs ediyor” diye yazdı. Dimokratia gazetesi de, “Ankara, Yunanistan’a kaçan Türk 8 asker ile takas için pazarlık istiyor. Yunan askerlerine adi suçluymuş gibi kelepçe taktılar” ifadesini kullandı.