Gazete Vatan Logo

‘Canavarca hisle cinayete tahrik indirimi uygulanamaz’

Yargıtay, sevgilisinin boğazını kesip, kafasını taşla ezerek öldüren sanığa verilen cezada, “haksız tahrik indirimi” uygulayan yerel mahkeme kararını bozdu.

‘Canavarca hisle cinayete tahrik indirimi uygulanamaz’

İzmir Aydın Otoyolu Buca Kavşağı yakınlarındaki ormanlık alanda bir kadının cesedini gören kamyon şoförü jandarmaya ihbarda bulundu. Jandarma ekipleri, 37 yaşında Sibel Özkişi’yi başı taşla ezilmiş ve boğazı kesilmiş vaziyette ölü buldu. Özkişi’yi öldüren kişinin Denizli’de yaşayan ve bir kargo firmasında şoför olarak çalışan 33 yaşındaki Hasan C. olduğu belirlendi. Zanlı Hasan C., yapılan operasyon sonucu bir barda eğlenirken yakalanıp tutuklandı.

Hasan C. “Olay günü arabada bana hakaret etti. Bir tokat vurdum. Çantasından bıçağı çıkartıp, bana doğru salladı. Bıçağı elinden almak için boğuştum. Arabadan çıkıp kaçmaya başladı. Hakaretlerine devam ediyordu. Şuurumu yitirdim, ne yaptığımı bilmiyordum” dedi. İzmir 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi ‘Hasan C.’yi önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Heyet, daha sonra ‘haksız tahrik’ indirimi uygulayıp cezayı müebbete çevirdi. Bunun üzerine Sibel Özkişi’nin ailesi temyize başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, olayda haksız tahrik gerektiren durumun oluşmadığını, ayrıca ‘canavarca hisle adam öldürmek’ suçunda tahrik indirimi yapılamayacağını belirterek verilen hükmü bozdu.

Haberin Devamı

‘İmam nikahlı eşe şiddet’e takipsizlik kararı ihlal sayıldı

Anayasa Mahkemesi, düğün yapıp resmi nikah olmaksızın birlikte yaşadığı 16 yaşındaki kıza, şiddet uyguladığı iddia edilen kişi hakkında başlatılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmesini, mağdur yönünden işkence ve kötü muamele yasağının ihlali saydı. Başvurucunun, şüphelinin farklı tarihlerde kendisini darp ettiğini ileri sürmesine karşın bu iddialarla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda herhangi bir değerlendirme yapılmadığına işaret edilen kararda, “Başvurucunun soruşturmadaki diğer delillerle birlikte insan haysiyetiyle bağdaşmayan muameleye maruz kaldığına ilişkin savunulabilir iddiası bulunmasına rağmen bu iddiaların etkili şekilde soruşturulmadığı kanaatine ulaşılmıştır. Sonuç olarak Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının usul yönünden ihlal edildiğine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı