Gazete Vatan Logo

‘Çakıcı’nın yanaklarından öperim’ soruşturması

MİT eski İstanbul Bölge Başkanı Gündeş hakkında, katıldığı TV programında Çakıcı’yı kastederek, “Şimdi beni dinliyorsa yanaklarından öpüyorum” dediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı

NTV’de, 7 Şubat’ta yayınlanan “Can Dündar Soruyor: Neden?” adlı programa katılan MİT Eski İstanbul Bölge Başkanı Gündeş, Dink cinayetinin ‘derin devlet’ ya da örgütülü bir güç tarafından işlendiğine inanmadığını belirterek, kendilerinin bir zamanlar ASALA’ya karşı operasyon düzenlediğini açıklamıştı. Operasyonların yurtdışında gerçekleştiğini anlatan Gündeş, “ASALA operasyonu devletin oraya ulaşamadığı yerlerde savaş veren insanlar olarak biz oraya gittik. Ben değil ama ekibim gitti. Bunu derin devlet olarak izah etmek mümkün” demişti.

Gündeş, yurtiçinde Türk vatandaşlarına karşı düzenlenen operasyonlar için hukuk dışına çıkmanın doğru olmadığını belirterek; ancak, yurtdışında bunun yapılabileceğini ima etmişti. Bu görev için Abdullah diye bahsettiği Abdullah Çatlı ve ekibini görevlendirmediğini ifade eden Gündeş; “Bir yerde bir yangın varsa ve birileri de o yangına birkaç kova su döküyorsa, ’neden bunu yapıyorsun’diye sormanız doğru olmaz” şeklinde konuşmuştu. Dink’in katillerinin kendilerine Çatlı’yı örnek aldıklarının hatırlatılması üzerine de “Gelelim Abdullah meselesine...” diye girdiği lafı halen cezaevinde bulunan organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı örneğine getiren Gündeş şöyle demişti: “Bir mecmuada bana Alaattin Çakıcı’yı sordular, ’Devlete böyle sonradan sıkıntı olacak kişilerle pek iş yapmadım’ dedim. Bana mektup yazdı hapishaneden... Şimdi dinliyorsa beni yanaklarından öperim, devlete eğer hizmeti varsa... “

Soruşturma başladı
Şişli Cumhuriyet Savcılığı, programda organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’dan söz eden Nuri Gündeş hakkında “suçluyu övmek” suçundan soruşturma başlattı. Savcılıkta ifadesi alınacak olan Gündeş hakkında TCK’nın 215. maddesine göre 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

Gündeş kimdir?
Harp Okulu Mezunu. MİT’ten 1986’da, Hiram Abbas’ın teşkilata geri dönmesi üzerine prensip gerekçesiyle ayrıldı. Mehmet Eymür tarafından kaleme alınan 1. MİT Raporu’nda Gündeş’in Dündar Kılıç ve İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı’yla illegal işlere karıştığı iddia edildi. Çiller’in başbakan olduğu dönemde Gündeş, Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığı yaptı.

Haberin Devamı