Gazete Vatan Logo

'Büyük anlaşma yarın!'

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirilecek Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin yapımına ilişkin iyi niyet anlaşmasının yarın imzalanacağını söyledi.

Ak Parti Melikgazi ilçe kongresinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasi alanda başarılı geçtiğini söylediği 2011 yılında, Türkiye’nin uluslararası alandaki gücünü enerji sektöründe de gösterdiğini söyledi. Geçen ay sonunda Azeri gazını Türkiye’den Avrupa’ya taşıyacak ’Şahdeniz 2’ hattıyla ilgili önemli bir projeye imza attıklarını anlatan Bakan Yıldız, "Enerji sektöründe bir çok proje konuşuluyor ama şu ana kadar somut olarak imza atılmış tek proje var o da bizim imzaladığımız Şahdeniz 2 Projesi ile beraber yürürlüğe koyduğumuz imzadır. İnşallah yarın da Azerbaycan’dan girip Bulgaristan’a doğru gidecek ‘Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın en yakın süre içinde gerçekleşecek projeler arasına almamızdır. Bunun iyi niyet anlaşmasını yarın Ankara’da imzalayacağız" dedi.

Bakan Taner Yıldız, Fransa’da sözde Ermeni soykırımını reddedenlere cezayı öngören yasanın kabulüyle ilgili açıklamalarda da bulundu, Son dönemde Fransa’nın Türkiye’ye karşı ciddi bir karalama kampanyası yürüttüğü görüşünü savunan Bakan Yıldız, şunları söyledi:

"Sarkozy tamamen oy kaygısına dayalı ve boş sayılabilecek bir mecliste aldıkları kararla beraber yasa çıkarma çabasına girmiştir. Böylece dünya, tarih yalanlarını oynayan bir meclis de görmüştür. Şimdi bize Türkiye’ye ırkçı, soykırımcı ithamlarında bulunan Sarkozy’ye sayısız ırkçı davaları açılmaya başlamıştır. ‘Fransa siyasilerin ya da Cezayirlilerin değil, Fransa Fransızlarındır’ demiştir Sarkozy. Aslında aynı kişi bize ırkçılık ve soykırımla ilgili suçlamalar yöneltmektedir. Bu suçlamayı yöneltecek en son kişi Sorkozy’dir. ‘AB, Avrupa kıtası içindir. Türkiye küçük Asya’dır’ diyerek tarih bilgisi yanında coğrafya bilgisinin de test edilmesini sağlamıştır. Kendisine AB üyesi olan Güney Kıbrıs’ın hangi coğrafyada olduğunu sormak gerekir. Bir zamanlar özgürlük denince akla gelen Fransa’nın şu anda bu imajı da zedelenmiştir. Bu yasayı oylayanlar, demokrasi ve özgürlükte dünyaya örnek olan atalarına da ihanet etmişlerdir. Yapılanlar yalnızca Türkiye adına değil, Fransa halkı adına da talihsizliktir. Demokrasi ve özgürlüklerin artık Fransa’da yerinin olmadığı da ortaya çıkmıştır."

Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde idari ve siyasi başarısızlıklarını aslında dış politikadaki popülist yaklaşımlarla örtemeyeceğinin bilinmesi gerektiğini belirten Taner Yıldız, ona en güzel cevabı da Fransız halkının vereceğini söyledi. Taner Yıldız, Türkiye’nin kararlı duruşunu asla değiştirmeyeceğini belirterek, "Başbakanımız siyasi, askeri ve ekonomik alanda bir kısım yaptırımlar uygulayacağımızı açıklamıştı. Temennimiz senatoda sağduyulu yaklaşımla böyle bir noktanın kabul edilmemesi yönündedir. İktidarıyla muhalefetiyle toplumun tüm kesimleriyle güç birliği yapıp bu yalanlara karşı dimdik duracağız" dedi.

SİYASİ GÜNAH İŞLENMİŞ DURUMDA

Bakan Yıldız, gazetecilerin Fransa meclisinin kararıyla ilgili sorusunu yanıtlarken de "Siyasi günah işlenmiş durumda. Uluslararası kamuoyuna, sağduyularına aykırı olarak ne yazık ki Fransa meclisi adına üzüntü duyduğumuz, kendi adımıza da alnımızın akıyla beraber yolumuza devam ettiğimiz ortamdayız" dedi. Türkiye’nin enerji sektöründe uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak büyük işleri olduğunu belirten Yıldız, "Bunların olgunlaşma çağında olduğundan bahsetmiştik. Bu safhada ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğini oturup konuşacağız, sonra kararımızı vereceğiz" diye konuştu.

MENDERES AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI

Konuşmasında Aydın Menderes’i rahatsızlığı sırasında ziyaret ettiğini ve ölümünden büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Taner Yıldız, "Allah rahmet etsin. Kendisi için sıkıntılı bir hayat takdir edilmiş. Sonunda da hak vaki oldu. Üzüntülüyüm. Ailesine ve halkımıza baş sağlığı diliyorum" dedi.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonu’nda yapılan Ak Parti Melikgazi İlçe Kongresine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Ak Parti Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Pelin Gündeş Bakır ve İsmail Tamer’le ilçe ve belde başkanlarıyla partililer katıldı.

VİYADÜK AÇILIŞINA KATILDI, AŞURE DAĞITTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Melikgazi Belediyesi’nin yaptırdığı Gesi-Derindere Viyadüğü’nün açılışını da yaptı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya, Pelin Gündeş Bakır ve İsmail Tamer ile Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve çok sayıda davetli katıldığı açılış kar yağışı altında gerçekleştirildi. Açılış töreninde konuşan Bakan Taner Yıldız, AK Parti’nin iktidara gelmesinden bu yana ülkede çok hızlı değişim olduğunu söyledi. Melikgazi Belediyesi’nin 2011 yılı bütçesinin 170 milyon lira olduğunu kaydeden Yıldız, şunları söyledi:

"İlçenin kasasına giren bu para, geçmişte şehirler için bile bulunamıyordu. Yapılan çalışmalarla hortumları kestik, faize giden paraları azalttık. Buralardan oluşan kaynak da halkımıza, vatandaşımıza yatırım olarak geri dönmeye başladı. Yapılan bu viyadük gibi ulaşıma yapılan yatırımlar da kent ile ilçe merkezlerini birbirine yaklaştırdı" dedi.
Konuşmalardan sonra Bakan Yıldız, milletvekilleri ve belediye başkanları temsili kurdeleyi birlikte keserek, 6 kilometrelik Gesi, Turan, Büyük Bürüngüz ve Gürpınar yolunu 1750 metreye kısaltan viyadüğü açtı.

Bakan Yıldız, daha sonra Melikgazi Belediyesi’nin hazırlattığı bir kazan aşurenin başına geçerek, milletvekilleriyle birlikte vatandaşlara kepçeyle dağıttı.

Haberin Devamı