Gazete Vatan Logo

'Bizi göndermeyin öldürürler'

Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi...

Kan gölüne dönen ülkelerinden kaçıp, Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nde sınırı geçerek Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, ülkelerine dönmek istemediklerini söyledi

Yoğun çatışmaların yaşandığı, her gün 10’larca kişinin öldürüldüğü Suriye’den kaçışlar başladı. Ölümden kaçan Suriyeliler’in ilk tercihi Türkiye oldu. Önceki gün öğleden sonra Hatay’ın Yayladağı İlçesi’ne bağlı Güveççi Köyü ile Suriye’nin Lazkiye kentine bağlı Harabjoz Köyü arasında kalan sınıra gelen bir grup Suriyeli, Türkiye’den sığınma talebinde bulundu. Sınırda görevli askerlerin geçişlerine izin vermediği grup, tel örgüler arkasında, Suriye topraklarında Türkiye’ye alınmayı bekledi. Türk bayrakları açan, Türkiye lehine slogan atıp, yardım isteyen ve can güvenliklerinin tehlikede olduğunu öne süren kadın ve çocuk 252 kişilik grubun, Ankara ile yapılan görüşmelerin ardından geçişlerine izin verildi.

Geri yollamayın, öldürürler

Geniş güvenlik önlemi arasında, minibüslerle Yayladağı’na getirilen grup, ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Yayladağı Spor Salonu’na yerleştirildi. Bu kişilerin kimlik tespiti, sağlık kontrolü yapıldı. 146’sı erkek 44’ü kadın, 28’i kız 62 çocuk olmak üzere toplam 252 Suriyeli’ye, yer yatağı, battaniye, çarşaf, helva, peynir, su, çocuklar için de mama ve çocuk bezi dağıtıldı. “Biz demokrasi, hürriyet istiyoruz”, “Türkler gibi yaşamak istiyoruz” diyen Suriyeliler Türkiye’de kalmak istediklerini söyledi. Gelenler arasındaki 5 kadının da, aslen Hataylı oldukları, evlenerek, Suriye’ye gelin gittikleri öğrenildi. Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, spor salonundaki Suriyelileri ziyaret etti.

Orada dayak ve işkence var

Geceyi spor salonunda geçiren Suriyeliler, bu sabah salonun pencerelerine çıkıp, Arapça bağırarak, “Ey Dera şehri canımız ve kanımız feda olsun. Biz hürriyet istiyoruz. Demokrasi istiyoruz” dediler. Suriyelilerin, kendileriyle görüşen yetkililere de, “Çocuklarımızı okula gönderemez olduk. Can korkusundan geldik. Bizi sürekli dövüyor, işkence ediyor, baskı yapıyorlardı. Askerler, polisler üzerimize geliyorlardı. Komşu köylerde insanların öldürüldüğünü duyduk. Korkup kaçtık. Zarar görmemek için Türkiye’ye sığındık. Bizi Suriye’ye teslim etmeyin, dönersek bu kez bizi bırakmaz öldürürler” dedikleri öğrenildi.

Göç dalgasına karşı Ankara alarma geçti!

Suriye’de olayların tırmanması ve Türkiye’ye göç başlaması üzerine Ankara’da alarm verildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya programını yarıda keserek önceki akşam Dışişleri Konutu’nda bir toplantı yaptı. Toplantıya, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile Dışişleri ve Başbakanlık üst düzey yetkilileri katıldı. Toplantıda Suriye’den kaçarak Hatay’ın Yayladağ ilçesine sığınan Suriyelilerin durumu, göçün dalgasının artması ve Suriye’deki gelişmeler karşısında Türkiye’nin izleyeceği yol haritası üzerinde duruldu.

KIZILAY’DAN ÇADIRKENT

Suriyelilerin kalmaları için Kızılay tarafından çadırkent kurulmaya başlandı. Türk Kızılayı Hatay’a 10 bin kişilik mutfak ekipmanı, 2 seyyar mutfak, bin 75 çadır, 8 bin 500 battaniye, 464 yatak, 500 çocuk bezi ve 500 çocuk maması, 550 ekmek ve bin meyve suyu gönderildi. Ayrıca bölgedeki ihtiyaç sahiplerine her gün üç öğün olmak üzere 300 kişilik yemek verilecek ve bu sayı ihtiyaç durumumda artırılabilecek.

Suriye karıştı komşular endişeli

Halk ayaklanmasını askerin sert müdahalesiyle durdurmaya çalışan Esad yönetimi dün Dera kentine 15 tankla girdi. Ölen isyancıların cenaze töreninde ateş açan Suriyeli askerler 6 kişiyi öldürdü. Ülkede yaşanan saldırılardan kaçan Suriyelilerin çevre ülkelere sığınması bölgede panik dalgası yarattı. 26 Ocak 2011’den beri Suriye’de devam eden gösterileri durdurmak için kullanılan şiddet çevre ülkeleri etkilemeye başladı. Cuma günü yaşanan saldırıların ardından Türkiye’ye kaçan 250 kişi bölgede endişe yarattı. New York Times gazetesine adını vermeden bir açıklama yapan Türk yetkili “Suriye ile bizi endişelendiren en önemli konu iki ülke arasında vize olmaması. Türkiye’nin en uzun sınırı Suriye ile ve Suriye’nin Kürt azınlığı var. Bu sebeple orada yaşanan her türlü sorun bizi ilgilendiriyor” açıklamasında bulundu. New York Times, Suriye’nin son 20 yılın bazı dönemlerinde komşuları İsrail, Ürdün, Irak, Lübnan ve Türkiye ile gergin ilişkiye sahip olduğuna dikakt çekerek “Türkiye ve Irak geçmişte, bölücü terör örgütlerine destek verdiğini öne sürerek Suriye’yi suçlamıştı. Ankara, PKK’yı desteklediği gerekçesiyle Suriye ile savaşa girmeye hazırlanıyordu” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı