Gazete Vatan Logo

'Bize bir şey olmaz demeyin'

Durmuş Yılmaz uyardı: "Resim henüz net değil!"

Krizi değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz çok önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin krizden ayrışmasının mümkün olmadığını kaydeden Yılmaz, IMF kredisine ihtiyacı olmayan Türkiye’nin çok güçlü bir çıpaya ise ihtiyaç duyduğunu belirtti

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’nin bugün itibarıyla Uluslararası Para Fonu (IMF) kredisine ihtiyacı olmadığını, ancak mutlaka bir çıpaya ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bu çıpanın sağlanması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, CNBC-e televizyonuna yaptığı açıklamada, IMF ile yapılması düşünülen ihtiyati stand-by düzenlemeleri konusunda belirsizliğin ortadan kaldırılması, stand-by anlaşması (Olacak mı? Olmayacak mı?) konusunun netleşmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin IMF ile olan ilişkilerine değinen Yılmaz, IMF ile olan ilişkilerin Türkiye’ye yardım ettiğine değinerek, “Yapılması gerekenler belli. Bugün itibarıyla maliye politikasındaki bir gevşeme para politikasının durumunu değiştirir. Fiyat istikrarı büyümenin ana girdisi ve biz bunu sağlamak zorundayız” dedi.

Yılmaz, mevduat sigortasının dünyada artırıldığının hatırlatılması üzerine, “Biz 2001 koşullarından farklı bir yerdeyiz. O nedenle bugün itibarıyla bizim sistemimizde yeni bir karar alınmasını gerektiren bir husus yok. Ancak herkes dikkatli olmalı” diye konuştu.

Otomotivde sıkıntı var

Küresel düzeyde seyreden finans krizinin Türkiye’ye etkisinin sorulması üzerine Yılmaz, az veya çok bütün ülkelerin bu gelişmelerden etkilendiğini, etkileneceğini, ‘bize birşey olmaz’ söyleminin doğru olmadığını kaydetti. Yılmaz, ayrışma tartışmasının yılbaşında Davos’ta gündemin en önemli maddelerinden biri olduğunu hatırlatarak “O zaman ayrışma tartışmaya açılmıştı. Gelişmekte olan ekonomilerle gelişmiş ekonomiler arasında ayrışma olduğu söyleniyordu ancak ben buna inanmıyorum” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ihracatının özellikle yüzde 60’a yakın bir bölümü Euro Bölgesi ve Avrupa ile ABD ile ihracatımızın oranı son yıllarda giderek azaldı. Yüzde 9 düzeyinden yüzde 6 düzeyine düştü. Bu sorunların ortaya çıkardığı gelişmeler bizim muhatabımız olan piyasalarda daralmaya sebep olur, ekonomik büyüme daralırsa elbette bundan olumsuz olarak etkileneceğiz. Ülkelerin etkilenme derecesi küresel piyasalara entegrasyonuna bağlı olacak.”

Bugün itibarıyla toplam ihracatta bir momentum kaybı olmadığını ifade eden Yılmaz fakat alt bileşenlere bakıldığında özellikle otomotiv ihracatında son 2 ayda bir azalma olduğunu belirtti.

Haberin Devamı