Gazete Vatan Logo

'Bizden-sizden ayırımı bitsin'

TÜSİAT bugüne kadar AKP iktidarına yönelttiği eleştirilerin en ağırını dün dile getirdi...

Patronlar kulübünden hükümete laiklik ve ekonomideki gidişat konusunda sert uyarılar geldi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, "Laiklik ekseninde cepheleşmelere yol açacağı ayan beyan belli olan konularla gündem dolduruldu. İtibarımız erozyona uğradı" diyerek hükümeti ağır eleştirdi.

Cepheleşme oldu
Yüksek İstişare Konseyi'nin 2006'nın ilk toplantısında konuşan Sabancı, şunları söyledi: "Bazı dönemlerde uyarı görevimizi yerine getirmek elzemdir. Önümüze çıkan her fırsatta AB rotasında daha sağlam duralım, ülke gündemini Türkiye'nin kalkınması ile ilişkisi olmayan konularla işgal etmeyelim, siyasi istikrara zarar verecek tartışmaları tırmandırmayalım' dedik. Eleştirilere gösterilen tepkileri biliyorsunuz. Yapılan her eleştiri hükümete karşı düzenlenmiş bir komplo olarak görüldü. Laiklik ekseninde cepheleşmelere yol açacağı belli olan konularla gündem dolduruldu. Bizden olanlar ve olmayanlar çizgisi, her gün biraz daha derinleştirildi."

Seçim uyarısı
Eğitimde Türkiye'nin ihtiyacı olan reformların içeriğini tartışmak yerine dini referanslı konuların gündeme taşındığını kaydeden Ömer Sabancı, "Her partide, her hükümette ortaya çıkabilecek olumsuz görüntüler karşısında tavırsız kalındı. Yıpranan ve yıpratan isimleri hangi kademede olursa olsun uzaklaştırma yerine onları koruma yoluna gidildi" dedi.

Türkiye'nin son üç yıldır yükselen itibarının, erozyona uğramaya başladığını söyleyen Sabancı, şunları belirtti: "Dünyayı etkileyen dalgalanmalar, bizi diğerlerinden daha fazla sarsarken, hiç değilse bu alanda ne kadar güven yitirmiş olduğumuzu somut olarak ortaya sererek dolaylı bir fayda da yarattı."

Sabancı, erken seçim konusuna da değinerek, "Ekonomide son günlerde yaşadığımız dalgalanma, erken seçimi kesin olarak gündemden çıkarmıştır, çıkarmış olmalıdır" diye konuştu.

Koç: İstikrar ciddi erozyona uğradı
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, 23 Nisan'da başlayan laiklik konusundaki tartışmaların siyasi istikrarın korunabilirliği ile ilgili tedirginlikleri artırdığını söyledi.

Koç, TÜSİAD YİK Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Sonunda Mayıs ayında dünya piyasalarında başlayan dalgalanma yükselen pazarlar diye nitelenen ülkelerden fon çıkışına yol açarken, bu süreçten en fazla etkilenen ülkenin Türkiye olduğu görüldü. Bu farklı düzeydeki etkilenmenin Türkiye ile ilgili risk algılamasının yükselmiş olmasından, istikrarımıza olan güvenin ciddi bir erozyona uğramış olmasından kaynaklandığı açık" dedi.
Koç, şöyle devam etti: "Gelişmeler, sözlerimizin arkasında yatan örtük endişeleri haklı çıkardı. Bu yılın başında reform sürecinde gözlediğimiz yavaşlama ve özellikle AB ile ilgili konuların hükümetin gündeminden çıkmaya başladığı görüntüsü bizim için ilk işaretlerdi. Bunlara siyasal istikrarı etkilemesinden her zaman korktuğumuz dini eksenli tartışma konuları eklendi."

Mustafa Koç, Türkiye'nin bölgede örnek gösterilen bir ülke olarak kalabilmesi için laik ve demokratik çizgiden asla taviz vermeyeceğini göstermesi gerektiğini söyledi.

Dışarıya karşı tutarlı mesajların verilmesi halinde dengelerin yerine oturacağını kaydeden Koç, "Kısa bir sürede eğer iyi yönetilirse eski şekline döneceğine inanıyorum" diye konuştu.

Patronlar hesaplarını revize etmeye başladı
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, YİK toplantısında analistlerin piyasalardaki dalgalanmaların durulmasından sonra eski dengelere dönüşün olmayacağım belirttiklerine dikkat çekerek, büyümeden enflasyona, ithalattan yatırıma, istihdamdan açık pozisyonlara dek pek çok önemli büyüklüğe ilişkin rakamların değişeceği, tüm hesapların yeniden yapılması zorunlu hale geleceği uyarısında bulundu.

Uyarıyı değerlendiren TÜSİAD üyeleri, şirketlerinde de bu değişimin ilk adımlarım atmaya başladıklarım belirttiler. Döviz kurları ve faiz oranlarındaki artıştan sonra bütçelerinde revizyona gitmeye başlayan sanayiciler, hedeflerinde birkaç puanlık yükselme olabileceğine dikkat çektiler. Birçok sanayici ise yakın takibe aldığı gelişmelerin seyrine göre hareket etme kararı aldı.

Mustafa Koç (Koç Holding): 'En kötü senaryo ne olur' diye çalışılıyor
Grup olarak şu anda bütçemizi veya hedeflerimizi revize etme yönünde bir çalışmamız yok. Ancak iç ve dış piyasalardaki dalgalanma böyle devam ederse, en kötü senaryo ne olur diye birtakım hazırlıklar yapılıyor. Bunu göz ardı etmek mümkün değil. Çok şükür paniğe kapılacak bir durum yok şu anda. Ama böyle devam ederse, tekrar oturup bir değerlendirme yapmak gerekiyor.

Ömer Dinçkök (Akkök Holding): Birkaç puanlık değişim olacaktır
YTL'deki değer kaybının veya faizlere olası yansımanın hesaplarımıza, bütçemize, yatırımlarımıza, satışlara ve ileri asamda tüketiciye nasıl yansıyacağım bugünden öngörmemiz lazım. Buna göre ihracat dengesi, yaürım ve finansman dengelerinin yeniden planlanmasında fayda var. Yani hesapların bu döneme uyarlanması lazım. Birkaç puanlık değişimler olacaktır.

Tuncay Özilhan (Anadolu Endüstri Holding): Bütçe ve planları değiştirmek lazım
Planlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Yeni rakamlara göre bütçelerimizi yeniden oluşturmaya başladık. Kur yükseldi, faizler arttı. Dünyada faizler yükseliyor. Türkiye'de enflasyon hedefleri tutmayabilir. Şimdi bunların hepsini gözden geçiriyoruz. Faizler yüzde 13-14'lerden 17lere geldi. Kurda önemli değişiklikler oldu, talepte düşüş ihtimali var. Bunların hepsine bir paket olarak bakıyoruz.

Muharrem Kayhan (Söktaş): Rakamları yenilemek zorunlu hale geldi
Son birkaç haftadır süren dalgalanmalardan sonra herkes hesabını yeniden yapmaya başladı. İç ve dış piyasalarda yaşanan bu dalgalanmalar doğal olarak Türkiye ekonomisini de etkiledi. Memleket yüzde 20 fakirleşti. Döviz kurları yükseldi, hedefler değişecek. Bu çerçevede hesapları yeniden yapmak zorunlu.

Ümit Boyner (Boyner Holding): Kur beklentimizi yukarı çekiyoruz
Sene sonu kur öngörümüzü değiştirmek durumundayız. Son haftalardaki dalgalanmadan sonra bir parça gevşer diye bekliyorum. Şu anda olduğu seviye olması gereken seviye değil. Ama yıl sonu kur beklentimizi yükseltiyoruz. Bütçenin tamamı için biraz daha beklemek lazım. Piyasalarda durgunluğu henüz hissetmedik. Belki de tüketici olanları henüz anlamış değil. Enflasyonun etkisini daha görmedik. Bantın nereye oturacağını beklemek lazım.

Erkut Yücaoğlu (Map-Turkuaz Grubu): Herşey değişirken hesap aynı kalmaz
Türkiye'de son haftalarda yaşanan dalgalanmaların etkisiyle satışlar değişiyor, faiz oranları değişiyor, döviz kurları değişiyor, Türkiye'nin milli geliri değişiyor. Ayrıca iç piyasada biraz yavaşlama olacak endişesi yaşanıyor. İhracatta bir canlanma olacaktır ama gerçekten de piyasada bir daralma riski vardır. Dolayısıyla üretim ve yatırım yapan herkes oturup hesaplarını yeniden yapmaya başladı. Bu bir zorunluluk haline geldi.

Gözler Güler Sabancı ve İshak Alaton'u aradı
* YİK toplantısına katilimin büyük olmaması dikkat çekti. Katılımcılar arasında Bülend Özaydinli, Muharrem Kayhan, Erkut Yücaoğlu, Mehmet Ali Aydınlar, Arzuhan Yalçındağ, Tuncay Özilhan, Mehmet Şuhubi, Ömer Dinçkök, Aldo Kaslowski, Cem Boyner ve Bülent Eczacıbaşı gibi isimler vardı.

* Toplantıda gözler Feyyaz Berker, İshak Alaton ve Güler Sabancı gibi üyeleri aradı.

* TÜSİAD Brüksel Temsilciliği'nde resim koleksiyonunu 10 yıl süresince sergileyen Mustafa Taviloğlu'na da bir plaket verildi.

* Halis Komili'nin plaket almak için podyuma çıktığında Ömer Sabancı'nın elini sıkmaması dikkat çekti. Komili, "O sırada Ömer Bey önüne bakıyordu. Başka bir nedeni yok" yorumunu yaptı.

* TÜSİAD'a yakın kaynaklar hazırlanan sunumda 'ölçülü' olmaya çalışıldığını ifade etti.

Haberin Devamı