Gazete Vatan Logo

‘Biz iki faslı açmaya hazırız’

AB Bakanı Çelik, Türkiye-AB Karma İstişare toplantısında Avrupa Parlamentosu’nun müzakereleri askıya alma kararını vizyonsuzluk olarak niteledi ve ekledi, “Biz iki faslı açmaya hazırız. İnsan hakları ve hukuk devleti kavramlarından kaçmıyoruz”

‘Biz iki faslı açmaya hazırız’

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 35. Toplantısı, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin tek başına siyasilerin yürüteceği bir süreç olmadığını söylediğini hatırlatarak, çalışmalarını bu çerçevede sivil toplumla beraber sürdürdüklerini ifade etti, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına ilişkin tavsiye niteliğindeki kararını “vizyonsuzluk” olarak nitelendirdi.

23. ve 24. fasıllar

Türkiye’nin 3 milyon mülteci için 25 milyar doları harcadığını söyleyen Çelik, “AB ile aramızda mali yardım konusunda anlaşma var ama yardım öyle yavaş geliyor ki” dedi. AB’ye, tam üyelik müzakerelerinde iki faslın daha açılması çağrısı yapan Çelik’in açılmasını istediği fasıllardan 23.sü “Yargı ve Temel Haklar”, 24. ise “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlığını taşıyor. Çelik, “Hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili 23. ve 24. fasılları açalım. Ama siz 23. ve 24. fasılları açmayıp, Türkiye’ye bu konuda eleştiri yaparsanız, insan hakları, hukuk devleti gibi kavramlar siyasi enstrümana dönüşür” dedi.

Haberin Devamı

İşbirliği çağrısı

AB Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü: Biz bütün bu fasılları açmaya hazırız, eğer bizimle insan hakları ve hukuk devleti konuşulmak isteniyorsa. Bu kavramlardan kaçmıyoruz. Tam tersine bu kavramlar konusunda daha fazla işbirliği istiyoruz AB’yle.” Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine ilişkin müzakereler 2005 yılında başladı. Müzakereler 35 fasıl üzerinden yürümekte. Şimdiye kadar müzakerelerde 16 fasıl müzakereye açıldı, bir tanesi geçici olarak kapatıldı. 14 fasıl AB Konseyi ve Kıbrıs’ın engellemeleri nedeniyle bloke edilmiş durumda.

Vize kalkmalı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB KİK 35’inci toplantısında, vize serbestisi, Suriyeli mülteciler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi Türkiye-AB ilişkilerinin gündemindeki konuları ele aldıklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, artık vizelerin kaldırılması ve Gümrük Birliği müzakerelerinin bir an önce başlatılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

‘Endişelerinizi anlıyoruz’

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ise konuşmasında, Türkiye’nin farklı milletlerden çok sayıda sığınmacıya kucak açtığını hatırlatarak, “Türkiye’nin bu konuda ne kadar eli açık bir ülke olduğunu gördük” dedi. Berger, “Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası endişelerini anlıyoruz. Türkiye’nin ifade etmiş olduğu endişelerin, tarafımızdan duyulduğundan emin olmalısınız. AB’nin yeterince erken reaksiyon göstermediğiyle ilgili endişeyi anlıyoruz” diyen Berger, komitenin son derece erken tepki verdiğini ifade etti.

‘Özgürlükler mihenk taşımız’

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı Annie van Wezel konuşmasının başında, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimine değinerek Türk halkının cesur kararları sayesinde girişimin engellendiğini söyledi. Wezel, şunları kaydetti: Hükümetlerimizden bir tarafta güvenliği sağlarken, öte yandan ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplantı özgürlüğü, siyasi görüş ve dini özgürlüklerin sağlanmasını talep ediyoruz. Bunlar tabii ki kolay şeyler değil, ancak biz yine de bu dengeleyici davranışları hükümetlerimizden bekliyoruz. Avrupa Konseyi bu değerler için bir mihenk taşı teşkil ediyor.

Haberin Devamı