Gazete Vatan Logo

‘Birlikte başaran’lar geleceği kurtaracak

‘Birlikte başarma’ olgusunu sosyal bir bilinç olarak yerleştirmeyi hedefleyen uluslararası liderlik okulu YGA, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 3 bin öğrenciyi İstanbul’da iş, sanat ve spor dünyasının önde gelen isimleriyle buluşturdu. Sinan Yaman, kurucusu olduğu YGA’nın misyonunu özetledi: Kimi STK günü kurtarmak için balık veriyor. Kimi tek kişiye balık tutmayı öğretiyor. YGA geleceği kurtarmak için balık endüstrisinde devrim yaratacak lider yetiştiriyor

‘Birlikte başaran’lar geleceği kurtaracak

Uluslararası liderlik okulu Young Guru Academy (YGA), 15’inci YGA Zirvesi’ni dün İstanbul’da gerçekleştirdi. 50 bin başvurunun arasından seçilen ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen 3 bin öğrenciye iş, sanat, spor dünyasının önde gelen isimlerinin deneyimlerinden faydalanma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı sunuldu. Hazırladıkları tüm programlarla “birlikte başarmayı” sosyal bir bilinç olarak yerleştirmeyi amaçlayan YGA’nın kurucusu Sinan Yaman, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu ve Prof. Mehmet Toner (Harvard&MIT) ile bir araya geldik ve akademiyi konuştuk.

Sinan Yaman, 2000 yılında kurdukları YGA’ya her yıl 200 üniversiteden 50 binin üzerinde üniversite öğrencisinin başvurduğunu belirterek, “5 aşamalı mülakatla seçilen 50 kişi, aralarında Prof. Aziz Sancar, Prof. Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer gibi isimlerin yer aldığı YGA hayal ortaklarından eğitim alıyor. 5 bin saatin üzerinde gönüllü çalışan ve liderlik programını üstün başarı ile tamamlayan YGA’lılar Londra, New York, Boston ve Silikon Vadisi’nde gerçekleştirilen YGA Liderlik Kampı’na katılma hakkı kazanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yaman, YGA’nın misyonunu ise şöyle özetledi: “Bazı STK’lar günü kurtarmak için balık veriyor. Kimi STK tek kişiye balık tutmayı öğretiyor. YGA geleceği kurtarmak için balık endüstrisinde devrim yaratacak liderler yetiştiriyor. Yani YGA dünyada yeni bir oluşuma, üçüncü gruba öncülük ediyor.”

‘Yaman’ bilim adamı olacak

Prof. Dr. Mehmet Toner, geçen yıl da bu yıl da zirve için ABD’den Türkiye’ye gelmiş. Gençlerle buluşan Toner, bu yıl özellikle 12 yaşındaki Suriyeli Yaman Alhalabi’den çok etkilenmiş. Bilim adamı olmak isteyen Yaman’ın ağabeyi de Diyarbakır’da kozmoloji okuyor. Toner, “Yaman’la konuşmak için dünyanın her yerine giderdim. Yaman çok pozitif. İçi öfke değil güzelliklerle dolu” dedi. Sinan Yaman; 5 kere Gaziantep’teki mülteci kampına gittiğini, 100’e yakın kişiyle yüz yüze görüştüklerini ve 10 kişiyi zirveye getirdiklerini anlattı. Kaan Terzioğlu da Türkiye’de 3 milyon mülteci olduğunu, bunların da 1.2 milyonunun Turkcell abonesi olduğunu anlattı. Suriyeliler için geliştirdikleri ‘Merhaba Umut’ mobil uygulaması ile tercüme imkanı sunduklarını anlattı. Terzioğlu, 6 haftada uygulama kapsamında 1.5 milyon tercüme yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Yüreklerinden güç alıyorlar

YGA Hayal Ortağı olarak bugüne kadar yüzlerce gence mentorluk yapan Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, “Türkiye oldukça var olacağının bilincinde cesur, adil, özgüvenli, coşkulu, meraklı, merhametli, vicdan sahibi gençler bir araya gelip yüreklerinden güç alırlarsa ortaya müthiş neticeler ortaya çıkıyor. YGA ile yaptığımız Hayal Ortağım, Arıkovanı gibi projeler sosyal inovasyon alanının dünyadaki en başarılı örnekleri oldu. Taş üstüne taş koyarak büyüyen Akıllı Baston projesi WeWALK, birlikte başarmanın en güzel örneği.” diye konuştu.

Gelecek 10 yılda 3 teknoloji yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerinin öne çıkacaını kaydeden Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 3 teknolojiyle özel ihtiyacı olanların hayatlarını değiştirebiliriz. Engellilere ya da hastalara özel ürünler üretilebilir. Ürünlerin ortaya çıkması için iyi yetişmiş insanlarla şirketleri bir araya getirmek gerekiyor. İşte bu YGA ‘da bu iki öğe bir araya geliyor.”

Haberin Devamı

Zorlu: Satılabilir hale gelecek

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, YGA kanadında projelerin amaç değil araç olduğunu anlattı. Birlikte başarmayı öğrenen gençlerin Türkiye’nin geleceğine destek vermesi için uygun ortamın yaratıldığını kaydeden Zorlu, Vestel olarak YGA’da ortaya çıkan akıllı baston projesi WeWalk’u desteklediklerini anlattı. Zorlu, “Akıllı gözlükten yola çıktık ama akıllı bastona döndü proje. Üretim süreci devam ediyor. Satılabilir ürün haline getirmek istiyoruz” dedi.

Uluslararası ödül alıyorlar

Sinan Yaman, YGA’dan çıkan projelerin artık uluslararası ödüller aldığını belirterek şöyle devam etti: “YGA, yarattığı birlikte başarma iklimiyle “Great Place to Work” seçildi. Görme engellilerin bilgiye ve teknoljiye erişimini kolaylaştıran Turkcell Hayal Ortağım GSMA’de 2 kez dünya birinciliğine layık görüldü ve Birleşmiş Milletler’de dünyanın en iyi örnekleri arasında gösterildi, 150 ülke temsilcisine anlatıldı. YGA mezunları Cemil Cihan Özalevli ve görme engelli Duygu Kayaman, MIT ve Forbes dergisi tarafından Yılın Öncü Yenilikçisi ödülüne layık görüldüler. Hibrit Jeotermal Güneş Enerjisi Santrali ve Yüzer Güneş Enerjisi Sistemi dünyada ilkler arasına girdi.”

Haberin Devamı