Gazete Vatan Logo

‘Bir haftada 10 bin otomobil satıldı’

ODD Başkanı İbrahim Aybar, indirimden sonra bir haftada 10 bin otomobil satıldığını söyledi

ÖTV indiriminin otomotivde bahar havası yaşattığını belirten ODD Başkanı İbrahim Aybar, indirimden sonra bir haftada 10 bin otomobil satıldığını söyledi. TAYSAD Başkanı ise üretimlerinin önümüzdeki 3 ay için yüzde 50 arttığını bildirdi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, ÖTV indiriminin ardından geçen bir haftada 10 bin araç satıldığını söyledi. ODD’nin genel kurulunda konuşan Aybar, geçen yıl toplam 494 bin adet civarında olan iç pazarın 2009’da 410 bin adet olmasını beklediklerini kaydetti. İç pazarın 2008’in son iki ayında yüzde 58’lik daralmayla sarsıldığını belirten Aybar, sektörün üstünde 150 binin üzerinde stok yükü olduğunu da hatırlattı. Bu yılın ilk iki ayının da yüzde 40’a yakın daralmayla geçtiğini anlatan Aybar, kısa çalışma ödeneğini 6 aya ve 600 liraya çıkaran, hafif ticari araçlardaki ÖTV ihtilafını kaldıran kanunun kabulü ile ümitlendiklerini söyledi. Aybar, şöyle devam etti:

“Halen bankacılık ve finans kesimi, yoğun talebe uygun kredi ve finans çözümlerinde arzu edilen performansta değil. Yükselen döviz nedeniyle yüzde 25’ten yüzde 60’a kadar maliyet artışı ile yüklenen sektörümüz, satılan araçların yerine koyacağı yeni araçlarda ciddi bir zarar tehlikesi taşımaktadır. Fiyat artışı kaçınılmazdır.”

Genel kurula katılan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Burhanoğlu ise yapılan son düzenlemeyle birlikte üretimlerinin önümüzdeki 3 ay için yüzde 50 arttığını bildirdi.

Çağlayan: İnsanlar sürü psikolojisiyle otomobil alıyor

* ODD’NİN genel kuruluna katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “İnsanlar sürü psikolojisiyle otomobil almaya başladı, stoklarda araba kalmadı. Gerekli psikolojik ortam oluşturulursa Türk insanında para var, harcar. ÖTV indirimiyle birlikte otoparkçısından araba yıkayıcısına kadar işler açıldı. Maşallah nazar boncuğu satanların bile işleri açıldı” dedi.

‘Stok bitince beyaz eşya fiyatı artacak’

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Aka Gündüz Özdemir, kampanyalarla birlikte yüzde 33 gerileyen beyaz eşya fiyatlarının stoklar eridikten sonra artacağını söyledi. Özdemir, “Mart ayı özelinde fevkalede uygun indirimle tüketiciler karşı karşıya. Ondan sonra ÖTV indirimi devam edecektir ama bu boyutta kampanyaların devam etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü TL yüzde 35 değer kaybetti” dedi.

İndirimle açılış birleşti Electro World satış rekoru kırdı

ELEKTRONİK hipermarketi Electro World, 19 Mart’ta gerçekleştirdiği Kartal mağazası açılışında ÖTV indirimine ek olarak sunduğu açılış fırsatlarıyla rekor satışa imza attı. Fırsatlardan yararlanmak isteyen 15 bine yakın tüketici açılış gününde Kartal Mağaza’yı ziyaret etti ve tüketicilerin yüzde 60’ı alışveriş yaptı. Açılış fırsatlarının devam ettiği diğer 3 günle beraber toplam 35 bin tüketici Kartal Electro World mağazasına giriş yaptı. Fırsat ürünü olarak sunulan 530 adet televizyon, 660 adet notebook, 300 adet büyük beyaz eşya açılış kampanyasında tükendi. Depo ve diğer mağazalardan yapılan takviyelerle bu sayıların çok üzerine çıkıldı. Sadece 1000’in üzerinde LCD TV satışı gerçekleştirildi. Mağaza açılışında 22 kasa aralıksız hizmet verdi, emniyet gücü desteği ve ambulans önlemi alındı. Kuyrukta bekleyenlere simit, çay, su ve poğaça ikram edildi. Yağmur nedeniyle şemsiye dağıtıldı, seyyar tuvaletler kuruldu.

Media Markt: ÖTV indirimiyle ciromuz ikiye katlandı

MEDIA Markt Türkiye Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdürü Nuri Topatan, ÖTV’deki indirim sayesinde satışlarda ciddi artış olduğunu belirtti. Topatan, “Yaklaşık yüzde 10’luk indirim nedeniyle mağazalarımızın telefonları kilitlendi. ÖTV indirimiyle birlikte ciromuz ikiyi katlandı. Özellikle LCD televizyon ve beyaz eşyada büyük talep var. Sektör için çok yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı