Gazete Vatan Logo

'Beni nasıl tanırdın?'

Sanık, valiye sordu...

Sanık, valiye "Beni nasıl bilirdiniz" diye sorunca müdahil avukatlardan Kozağaçlı tepki gösterdi: Tanırım iyi çocuk mudur desin

ŞIRNAK’ta işlenen cinayetlerden sorumlu tutulanan aralarında eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemil Temizöz’ün de bulunduğu sanıkların yargılandığı davanın duruşmasında, İzmir Valisi Cahit Kıraç ile Siirt Emniyet Müdürü Recep Güven tanık olarak dinlendi. Ergenekon ve Devrimci Karargah davaları nedeniyle tutuklu bulunan Hanefi Avcı ise, dün başka bir dosyada tanık olarak ifade verdiği için duruşmaya getirilmedi.

Şırnak’ta 1993-95 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ve Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak ile itirafçıların da bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliyesi çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Adliye çevresi bariyerlerle kapatılırken, binaya girmek isteyenler 2 ayrı arama noktasından geçirildi. Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atak, PKK itirafçıları Abdulhakim Güven, Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Temer Atak ile sanık ve mağdur avukatları hazır bulundu. Sağlık sorunları nedeniyle ara kararla tahliye edilen Kukel Atak ise duruşmaya katılmadı.

Davanın 27’nci duruşmasında tanık olarak ifade veren Siirt Emniyet Müdürü Recep Güven, 1991-96 yıllarında Diyarbakır’da görev yaptığını belirterek, "İtirafçı oldukları için Abdulhakim Güven ve Hıdır Altuğ’u tanıyorum. 1991 yılında da Diyarbakırlı işadamı Ali İhsan Kaya’yı tanıdım. Hanefi Avcı ile Edirne Emniyet Müdürü olduktan sonra hiç görüşmedim" dedi.

SİİRT EMNİYET MÜDÜRÜ RECEP GÜVEN: TELKİNDE BULUNDUM

Sokak Lambası kod adıyla gizli tanık olarak itiraflarda bulunan tutuklu PKK itirafçısı sanık Hıdır Altuğ’un kendisi aleyhine verdiği ifadeyi kabul etmediğini söyleyen Güven, "Ben kesinlikle ‘Bak askerlerin kulağından tutup içeri atıyoruz. Git askerler aleyhine ifade ver. Biz senin arkandayız’ gibi nezaketsiz bir kelime kullanmadım ve kullanmam. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Vekili olduğum dönemde Diyarbakırlı işadamı Ali İhsan Kaya yanıma gelerek Hıdır Altuğ’un kendisinin yanında çalıştığını, ancak adının basında faili meçhul cinayetlerle ilgili çıktığını ve ne yapması gerektiğini sordu. Ben de ‘Savcılığa gönder adalet yerini bulsun’ dedim. Yönlendirmedim telkinde bulundum. İhsan Kaya terör mağduruydu. Şantiyeleri basılmıştı. Devlete yakın olduğu için kendisiyle görüşüyorduk" diye konuştu.

'JİTEM BELGELERİ YAYINLANDI’

Müdahil avukatların, "Siz kolluk görevlilerinin yetkilerini aşan işler yaptığını duydunuz mu, bilginiz var mı, JİTEM’i biliyor musunuz?" sorusuna Güven, "Bana somut bir şey gelmedi. JİTEM’i de Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele teşkilatı olarak biliyorum. Buna ilişkin belgelerde yayımlandı zaten" yanıtını verdi.

İZMİR VALİSİ KIRAÇ DURUŞMADA

Geçen duruşmada tanık olarak dinlenilmesine karar verildiği için uçakla Diyarbakır’a gelen İzmir Valisi Cahit Kıraç da tanık olarak dinlendi. 1993-94 yıllarında Şırnak Valiliği yaptığını belirten Vali Kıraç, sanıklardan Cemal Temizöz ile dönemin belediye başkanı korucubaşı Kamil Atak’ı tanıdığını söyledi. Güvenlik toplantılarında zaman zaman Temizöz’le ilçe jandarma komutanı olduğu için görüştüklerini, ancak öldürülen ve iddianamede adı geçen 20 kişiyi tanımadığını söyledi.

'JİTEM’İ BASINDAN DUYDUM, BENİMLE TEMASLARI OLMADI’

Müdahil avukatların, "JİTEM’i duydunuz mu? Güvenlik güçlerinin o tarihlerde yetkilerini aşan operasyon, gözaltında öldürme ve benzeri yasadışı işler yaptığına dair bilginiz var mı" sorusuna Vali Cahit Kıraç, "Böyle bir konu bana yansımadı. Ben 19 ay görev yaptım Şırnak’ta. JİTEM’i de basından duydum. Benimle bir temasları olmadı" dedi.
Cemal Temizöz’ün Vali Kıraç’a, "Güvenlikle ilgili yaşanan sıkıntıları, taranan binaları, roketlenen kamu kurumlarını anlatabilir misiniz?" sorusuna Kıraç, "O dönem güvenlikle alakalı sıkıntılar tabi ki vardı. Ancak bu tüm kepenklerin kapalı olduğu, yaşamın olmadığı anlamına gelmiyor. Güvenlik güçlerinin kararlı mücadelesi vardı. Biz o tarihlerde bile gece sokağa çıkıp vatandaşlarla konuşabiliyorduk" diye yanıtladı.

MAĞDUR AVUKATINDAN 'İYİ ÇOCUK’ ESPRİSİ

Temizöz’ün "Peki beni nasıl bilirdiniz" sorusuna ise müdahil avukatlar itiraz etti. Sanığın doğrudan soru sorma hakkı CMK’ya göre yoktur" dedi. Müdahil avukatlardan Selçuk Kozağaçlı ise, "Ne desin. Tanırım iyi çocuk mudur desin" diye espri yaptı.

Duruşmaya saat 14.00’e kadar ara verildi.

Haberin Devamı