Gazete Vatan Logo

‘Başbakan olumlu bakıyor’

Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır: ‘Temel sorunlar görüşüldü. Başbakan çok olumlu bakıyor.’ Cem Vakfı Başkanı Doğan: ‘Seçimden önce bir şey yapılırsa destek veririz’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle önceki akşam yemekte bir araya geldi. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde yaklaşık yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, yemeğin tanışma mahiyetinde olduğunu ve bağlayıcı olmayan fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Başbakan Davutoğlu’nun olumlu konuşmalar yaptığını dile getiren Doğan, şunları söyledi:

Yasa çalışması

AİHM’in verdiği karara önem verdiklerini söylediler. Mahkeme çünkü orada cemevlerinin yasal statüsünü belirledi ve ‘Cemevleri Aleviler açısından mabettir’ dedi. Bunun gereği yasalarda birtakım değişiklikler gerekecek. Tahmin ediyorum o konularda danışmanlarıyla çalışacaklardır. Ama bu sadece olayın bir parçası. Başbakan genel olarak Alevilerin sorunlarının çözümüyle ilgili olarak belki birkaç toplantı daha yapacak gibi izlenim verdi. Yasal düzenlemelerle ilgili ‘Sayın Başbakan, seçimden sonra olacaksa hiç konuşmasak da olur ama seçimden önce bir şey yapılacaksa gereken desteği veririz’ dedim. Aleviler artık seçim sonrasına atılacak vaatlerden bıkmış durumdalar.”

Haberin Devamı

Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün de Alevilerin en temel sorununun cemevlerinin statüsü olduğunu ifade ederek, “Din dersleriyle ilgili konular, devletin bütçesinden Alevilere pay ayrılması gibi temel sorunlar görüşüldü. Başbakan çok olumu bakıyor, zaten olumlu baktığını da gösterdi. İnşallah bir sonuç alacağız. Çalışmaların devam ettiğine dair cevaplar aldık” diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Fevzi Gümüş ise, “Bir iyi niyet ve temenniden öte somut bir gelişmenin sağlanmayacağı izlenimini bıraktı bende” dedi.

Yemeğe katılanlar

“Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Necdet Subaşı, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Baba Mansur Ocağı Başkanı Hızır Düzgün, Alevi Vakıfları Federasyon Başkanı Remzi Akbulut, akademisyen Rıza Yıldırım ve gazeteci Yalçın Özdemir.”

Haberin Devamı