Gazete Vatan Logo

' Bakla falına bakar gibi deprem tahmini yapılmaz'

Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, 30 Temmuz’da Adana’da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından yapılan yorumları eleştirerek "Bakla falına bakar gibi yorumlarda bulunuluyor.

' Bakla falına bakar gibi deprem tahmini yapılmaz'

Bu tarz kişilere mikrofon uzatılması, beyanlarının yazılması deprem kadar büyük bir felaket ve çok acı bir durum" dedi.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, akademisyenler Prof. Dr. Hasan Çetin, Prof. Dr. Kemal Gürbüz, Prof. Dr. Sedat Türkmen, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akyıldız, Yrd. Doç. Dr. Hakan Güneyli, Öğr. Gör. Dr. Hatice Karakılçık ve Arş. Gör. Ahmet Can Akıncı ile bir araya gelerek, son zamanlarda gündeme gelen ’yüksek büyüklükte deprem’ söylentileriyle ilgili açıklama yaptı.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünlügenç, 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından ’daha büyük depremler olacak’ yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını, halkı paniğe sürükleyen ve 15 gündür devam eden bilimsellikten uzak söylemler nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirtti.

’KÜÇÜK DEPREMLER İSTİYORUZ’

Prof. Dr. Ünlügenç, fay hattı yapısı gereği Adana’da 6.5 büyüklüğün üstünde deprem yaşanmasının pek mümkün görülmediğini vurguladı. Prof. Dr. Ünlügenç, "Bölgede zaman zaman küçük depremler olmasını bekliyor ve istiyoruz. Zaman zaman küçük sarsıntıların yaşanması biriken potansiyel enerjinin boşaltılması açısından gerekli. Bu sarsıntıların gelecekte olması beklenen daha büyük depremlerin şiddetlerini azaltabileceğini söyleyebiliriz" dedi. Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, açıklamasına şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Gelelim deprem üreten faylara… Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, depremlerle ilgili açıklama yapan kişi ya da kuruluşlar aktif veya pasif fay hatlarının nerelerden geçtiğini, özelliklerinin neler olduğunu, faylarla ilişkili yer hareketlerinin ne anlama geldiğini çok iyi bilmeli. Biz bilim insanları olarak deprem konusunda sürekli çalışmalar yapıyoruz. Çoğu zamanımızı yer kırıklarının belirlenmesi, deprem çalışmayla geçirmemize rağmen halkı paniğe sürükleyecek hiçbir açıklama yapmıyoruz. Basına açıklama yapanların belirttiği boyutlarda depremin oluşması için buradaki fay geometrilerinin oldukça uzun olması gerekiyor. Bunun yanında depremlerde açığa çıkan enerjiyi ve bunun sonucunda meydana gelen depremin yıkıcı gücünü etkileyen en önemli faktörün kırılmanın meydana geldiği fay kırığının uzunluğunun belirlediği bilinen bir gerçektir. Bu açıdan değerlendirildiğinde Adana ili ve çevresinde görülen aktif fayların devamlılığı fazla olmayan kollara (segmentlere) ayrılmış olması sebebiyle buralardaki yırtılmaların 6.5 şiddetinden daha büyük depremler meydana getirmesi öngörülmemektedir. Dolayısı ile oluşabilecek büyük depremlerin daha çok fay kırığının uzun olduğu doğu kesimlerde beklenmektedir."

Haberin Devamı