Gazete Vatan Logo

‘Ata’nın leblebisini yürüten çocuk’

“Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk” olarak anılan 86 yaşındaki Hanri Benazus yaşadığı unutulmaz hatırayı İzmir’de anlattı.

‘Ata’nın leblebisini yürüten çocuk’

İzmir’in efsane takımı Altay’ın sembol isimlerinden olan bir dönem başkanlığını da yürüten Hanri Benazus, Ödemiş’te, Dünya Koleji’nde gerçekleştirilen ‘Başöğretmen Atatürk’ konulu söyleşine katıldı. Atatürk hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce Atatürk fotoğrafı koleksiyonuyla tanınan Hanri Benazus, son olarak Atatürk’e ait iki kitabı satın almak için Amerika’ya gittiğini söyledi. Atatürk Vakfı kurma çalışmaları olduğundan da bahseden Benazus, Atatürk’ü gören son kişilerden biri olduğunu belirtip, hatıralarını paylaştı. Bir saat süren söyleşide, “Bizler suçluyuz, Atatürk’ü yok ettik. Tabulaştırdık. Bizler Türk’ün Atatürk’ü olalım” sözleriyle dikkati çeken Benazus, “Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk” olarak anılmasına yol açan hikayeyi de paylaştı.

Benazus’un ağzından leblebi hatırası

“9 Ekim 1937 yılında, o zaman için 7 yıl 7 aylıktım. Biz de orada yaşıyorduk. Babam, oranın incir kooperatifinin katipliğini yapıyordu. Babamla beraber istasyona Atatürk’ü karşılamaya gittik. Hava kararmıştı. Atatürk’ün treni geldi. Köylüler koşuştular. Atatürk, onlarla sohbet etmeye başladı. Babamın elinden kaçtım. Doğruca Atatürk’ün yanına gittim. Atatürk sevinçle beni görerek yanına aldı ve saçlarımla oynamaya başladı. Sonra elimden tuttu, trenine bindirdi. Atatürk’e bermutat rakı ve leblebi getirdiler. Atatürk kadehini hiç kimseden gizli içmediği için, camı açtı oradaki köylülere bakıp, ’Adın ne senin? Ahmet. Ahmet senin şerefine’ diyor bir yudum içiyor. Dönüyor başkasına soruyor: ’İsmail’. İsmail senin şerefine, Mehmet senin şerefine’ derken; gelen o çini kasedeki leblebilerinin hepsini yemişim. Yeni bir kase geldi. Onu da cebime indirdim. Üçüncüyü de gömleğimin cebine doldurdum.”

Haberin Devamı