Gazete Vatan Logo

‘Asgari’de sıkıntı yok 1 Kasım’a yetişecek

Maliye Bakanı Ağbal, son 3 ayda gelirleri bin 300 liranın altına düşen asgari ücretlilerin kayıplarını telafi edecek düzenlemenin 1 Kasım’dan önce uygulamaya gireceğini bildirdi

‘Asgari’de sıkıntı yok 1 Kasım’a yetişecek

Maliye Bakanı Naci Ağbal, son 3 aya ilişkin olarak gelirleri bin 300 liranın altına düşen çalışanların bu kayıplarını telafi edecek çalışmanın Bakanlar Kurulu’nda kabul edildiğini belirterek, “Hiçbir sıkıntı yok. Kimse endişe etmesin” dedi. Vatan KDV İhtisas Vergi Dairesi’ni ziyaret ederek çalışanlarla sohbet eden Ağbal, sonrasında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

1 milyarlık yük gelecek

Özellikle Kasım ayı başından itibaren bir grup asgari ücretlinin vatandaşın eline geçen net tutarın bin 300 liranın altına düşmesi durumuyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Ağbal, bu konuyu hükümet olarak değerlendirdiklerini aktardı. Naci Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son 3 aya ilişkin olarak gelirleri bin 300 liranın altına düşen çalışanlarımızın bu kayıplarını telafi etmek üzere bir çalışmayı tamamladık. Bakanlar Kurulu’muzda da bu kabul edildi. Bunun yaklaşık 1 milyar liralık yükü mevzubahis. Bu çalışmayı zaten o zaman da ifade ettik. Bunun için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu konuda Bakanlık olarak hazırlıklarımız tamam. Uygulama zamanı gelmeden önce hukuki olarak gereğinin yapılmasıyla ilgili çalışmaları takip ediyorum. Hiçbir sıkıntı yok. 1 Kasım’dan önce bu düzenleme hayata girecek ve işverenlerimiz bordro üzerinde çalışanların ücretlerinde asgari geçim indirimini artırımlı olarak uygulamak suretiyle bu uygulamayı yapacaklar. Kimse endişe etmesin. Herhangi bir şekilde uygulamanın hayata geçmesi konusunda bir sıkıntı olmayacak. Bu konuda gerekli hukuki çalışmalar o tarihten önce tamamlanmış olacak.”

Haberin Devamı

31.3 milyar liralık borç yapılandırıldı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yapılan başvuru sayısının 3 milyon 786 bin olduğunu belirterek, “Yapılandırılan alacak tutarı 31.3 milyar lira. Bu kapsamda yapılan tahsilat tutarı ise 951 milyon lira” dedi. Öngörülen son başvuru tarihinin 31 Ekim olduğunu hatırlatan Ağbal, “Vatandaşlarımızdan rica ediyorum; son güne bırakmayın, peşin ödeme indiriminden yararlanın. Bu tarihi fırsatlardan yararlanın” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

80 bin liralık borç 35 bin liraya iniyor,

BAKAN Ağbal, vergi borcu olan mükelleflerin borçlarını adeta anaparayı ödeyerek kapattığını örnekle şöyle anlattı:

“Mesela, vatandaşın 30 bin lira vergi borcu var. 3 yılda 30 bin liralık borç tahminen 80 bin liraya varıyor. Biz bu 50 bin liralık faizi siliyoruz ve son 3 yılın enflasyon oranlarını dikkate alarak bir faiz hesaplıyoruz. Bu durumda borç 40 bin lira oluyor. Bunu taksitli ödeyebilir. Peşin öderse 10 bin liralık faizin yarısını tekrar siliyoruz. Vergi dairesinin kapısında girerken 80 bin lira olan borç, 35 bin liraya iniyor.”

5 günde KDV iadesi ödeniyor

Maliye Bakanı Ağbal, KDV iadesinin büyük ölçekte işletmelere 5 günde yapılabildiğini belirterek, “Tabii ki her mükellefin kendi durumuna göre farklılık arz eden günler olabilir ama genelde belgeleri tamam olan, işlemlerinden herhangi bir aksama olmayan mükelleflerimize aslında çok hızlı bir şekilde iade yapabiliyoruz. KDV iadeleri mükelleflere olan borcumuzdur. Bir gün dahi üzerimizde kalmaması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı