Gazete Vatan Logo

“Ankara'da bu kadar bakan yok”

“Ankara'da bu kadar bakan yok”

Türk-Yunan İş Forumu'nun kapanışında konuşan Başbakan Davutoğlu'nun, "Ankara'da bu kadar bakan yok" sözleri salondakileri güldürdü.

- Şu anda Atina'da benimle birlikte 9 bakan bulunuyor. Ankara'da bu kadar bakan yok. Diğer şehirlerdekileri de sayarsak, Atina'daki bakan sayısı Ankara'dan daha fazla. Burada ayrıca bir bakanlar kurulu toplantısı yapabiliriz.

- Biz Türk ve Yunan hükümetleri olarak dünyaya bu vesileyle ilan ettiğimiz şey, bu iki ülke arasında gerilim ve çatışma değil, işbirliği vardır.

- Gelin Kıbrıs sorununu birlikte çözelim. İki halkın ortak kaynaklarını Türkiye üzerinden, Yunanistan üzerinden Avrupa'ya bağlayalım.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Atina Hilton Otel'de bu akşam düzenlenen Türk-Yunan İş Forum'unda konuştu. Atina havasını özlediğini söyleyerek sözlerine başlayan Başbakan Davutoğlu kendisine 9 bakanın eşlik ettiğini hatırlatıp: "Diğer şehirlerdekileri de sayarsak, Ankara'da bu kadar bakan yok. Atina'daki bakan sayısı Ankara'dan daha fazla. Burada ayrıca bir bakanlar kurulu toplantısı yapabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ EKONOMİK ALAN OLUŞTURMAK

Yunanistan'a ziyaretinin, Başbakanlık görevini aldıktan sonra ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığını devralmasının ardından da gerçekleşen ilk Yurt dışı ziyareti olduğunu hatırlatın Davutoğlu, Türkiye Yunanistan'ın istikrarına çok önem vermektedir. Kendi istikrarı gibi görmektedir. Türkiye Yunanistan'la el ele, güçlü bir ekonomik alan oluşturmak niyetindedir. Güçlü bir Yunanistan istemektedir" dedi.

AYIRMAK MÜMKÜN OLMAZ

Temasları kapsamında hem Batı Trakya'daki Türk kökenli soydaşlarla hem de İstanbul'dan göç eden Rumlarla görüştüğünü söyleyen Davutoğlu, " Bunları Türk ve Yunan diye ayırın denseydi, ayırmak mümkün olmazdı. Buradan düşmanlık çıkarmak isteyenler olabilir. Biz Türk ve Yunan hükümetleri, dünyaya bu vesileyle ilan ettiğimiz şey, bu iki ülke arasında gerilim ve çatışma değil, işbirliği vardır. Atina'da da Ankara'da da artık vizyoner ve barışçıl yönetimler var. Bunlar geleceği birlikte inşa edecekler" diye konuştu.

Haberin Devamı

GERİLİM İSTEMİYORUZ

Türkiye ile Yunanistan'ın farklı görüşlere sahip olduğu hususların var olduğunu söyleyen Davutoğlu," Kıbrıs konusunda sorunun biran önce çözülmesi hem Kıbrıs'taki iki tarafa, hem de Türkiye ve Yunanistan'a katkı sağlayacaktır. Biz ne Doğu Akdeniz'de ne Ege'de gerilim istemiyoruz" dedi.

KIBRIS ADASININ SAĞLIĞI

ABD'de tedavi gören Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'e sağlık temennisinde bulunan Davutoğlu,"Sayın Anastasiadis'e sağlık diliyorum. Önce kendi sağlığına kavuşur. Sonra da Kıbrıs adasının sağlığı için birlikte çalışırız. Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime sebep yoktur. Artık işbirliği zamanı" diye konuştu.

GELİN ÇÖZELİM

Atina sokaklarında daha çok Türkçe İstanbul sokaklarında da daha çok Rumca konuşulması gerektiğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, " Gelin Kıbrıs sorununu birlikte çözelim. İki halkın ortak kaynaklarını, Türkiye üzerinden, Yunanistan üzerinden Avrupa'ya bağlayalım. Barıştan zarar eden ülke görülmemiştir. Yeter ki vizyoner adımları atabilelim" dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras da konuşmasında ekonomik alandaki işbirliğine değinerek, " Her iki ülkenin camiası bu ilişkilerin gelişme sürecinde işbirliğinin çok önemli olduğunu ıspatladılar. Ortaya çıkan dinamizmin devam edeceğine inanıyorum. Bizler çabalarımıza devam edeceğiz. Bizim hedefimiz istikrar ve güvendir. Bu da kalkınmayı getirir. Kalkınma da iki halk arasında dostluğu geliştirmektedir " dedi.

9 BAKAN EŞLİK EDİYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Yunanistan ziyaretine AB Bakanı Volkan Bozkır, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli,İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan eşlik ediyor.