Gazete Vatan Logo

‘Anayasa Mahkemesi’ne başvuramazsın’

ERGENEKON davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “Bizi TBMM kapatamaz” diyerek özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin kanun ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasına Adalet Bakanlığı tepki gösterdi. Bakanlığın yazılı açıklamasında şu unsurlar yer aldı:

- Kanunla kaldırılan mahkemenin gerekçeli kararı belirtilen süre içinde yazmak dışında konuya ilişkin bir yetkisinden söz edilemez.

- Mahkemeler ancak kanunla kurulabilir, yetki ve usulde paralellik ilkesi gereği kurulan mahkemeler yine kanunla kaldırılabilir. Nitekim Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin 5190 sayılı Kanunla, Ceza Muhakemesi Kanununun 250 inci maddesi gereğince kurulan mahkemeler de 6352 sayılı Kanunla kaldırılmıştır.

- HSYK’ya verilen mahkeme kaldırma yetkisi, münferit olarak bir mahkemenin veya dairesinin (örneğin Hopa mahkemelerinin kapatılması veya Hopa 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kapatılması gibi) iş yoğunluğu ve coğrafi durum gözetilerek kaldırmaya ilişkindir.

Hakimlere inceleme

Bu arada, HSYK 3. Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında, “Ergenekon davası gerekçeli kararını hala yazmadıkları” gerekçesiyle oy çokluğuyla inceleme kararı verdi.

Haberin Devamı