Gazete Vatan Logo

‘Ambargolar bizi bitiremez’

Dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü verecek olan Göktürk - 1 uydusu dün uzaya fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele nedeniyle Avrupa’da gündeme gelen ambargoya tepki gösterirken “Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar” dedi.

‘Ambargolar bizi bitiremez’

Türkiye’nin ilk askeri uydusu olan Göktürk - 2’den sonra Göktürk-1 de uzaya gönderildi. Göktürk -1, Fransız Guyanası’ndan fırlatılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde tören düzenlendi. Fırlatma anı canlı izlendi. Erdoğan, Göktürk-1 uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

Daha gelişmiş bir uydu

“Göktürk keşif gözetleme uydumuzun ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Rasat uydumuzu 2011 yılında Rusya’dan, Göktürk 2 uydumuzu ise Çin’den fırlatmıştık. Şimdi Göktürk 1 uydumuzu uzaya göndererek uzay çalışmalarında yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk 1, Göktürk 2’den daha gelişmiş bir uydudur. TSK’ya hizmet verecek bu uydumuz diğer alanlarda da büyük fayda sağlayacak.”

‘Kendimiz yapmalıyız’

“Yarım metreye kadar hassas görüntüleme özelliğiyle orman alanlarından rekolte tahminlerine kadar pek çok alanda istifade edilecektir. Bu uydunun faaliyetleri Türkiye’nin bu alanda ulaşmak istediği hedeflerin bir göstergesidir. Savunma sanayimizin ileri teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin yapması gerekmektedir. Askeri ambargolar terörle mücadelemizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. Hamdolsun bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre savunma sanayi ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azaltmış durumdadır. Her zaman söylediğim bir söz var, kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmeyecek, bizi hacet sahibi yapacak. Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katılım oranı yüzde 20. Bundan sonraki uydumuzu en azından tam tersi bir oranla uzaya göndermeliyiz. İyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir.”

Haberin Devamı

‘NATO’da değil miyiz?’

“Bırakın silahlıyı, silahsız İHA’lardan almak istiyoruz, kendilerine iletiyoruz. Bugün git yarın gel. En son söyledikleri kongreden çıkmadı. Ya biz aynı cephede değil miyiz, NATO’da değil miyiz? Silahlarla ilgili de konuşuyoruz, gülüşüyoruz sonra... ‘Kongreden karar çıkmadı.’ Şimdi artık kendimiz çok daha ucuzuna üretiyoruz. Biz siyasi irade olarak bu konuda kararlı bir tutum sergiliyoruz. İnşallah çok daha büyük projeler bizi bekliyor.”

Haberin Devamı

2m çözünürlükte renkli görüntü

Göktürk -1 50 santimetre çözünürlükte siyah-beyaz, 2 metre çözünürlükte ise renkli görüntü çekebilme özelliği ve etkili görüntü sistemine sahip olmasıyla muadillerinden önce çıkıyor. Ayrıca, sistem bir ülkenin bir başka ülkeye sattığı en yüksek çözünürlükteki uydu sistemi olmasıyla dikkat çekiyor. Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan uydunun ömrünün 7 yıl olması öngörülüyor.

98 dakikada 1 tur atıyor

Türkiye’de özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu GÖKTÜRK-2, 2012’de gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirildi. GÖKTÜRK-2, yaklaşık 640 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahip bulunuyor. Dünyanın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip olan dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 6. uydusu

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin aktif uydu sayısı, askeri istihbarat uydusu GÖKTÜRK-1’in yörüngesine fırlatılmasıyla 6’ya ulaştı. Türkiye’nin, 3’ü (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B) haberleşme, 2’si (GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 5 uydusu bulunuyordu.

RASAT 26 bin tur attı!

Kalkınma Bakanlığı desteği ile Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı. Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen 17 Ağustos 2016 itibarıyla, yörüngede 5. yılını başarıyla tamamlayan RASAT uydusu, dünya etrafında 26 bin 724 tur atarak, 11 milyon kilometrekarelik alanı taradı ve bin 800 şerit görüntüyü yer istasyonuna aktardı. RASAT uydusu, güneşe eş zamanlı dairesel yörüngede, 700 kilometre irtifada bulunuyor. 7,5 metre siyah-beyaz, 15 metre çok bantlı uzamsal çözünürlükte süpürçek (pushbroom) kamerayla görev yapıyor.

Haberin Devamı

TSK’ya hedef istihbaratı

GÖKTÜRK-1 Projesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığının projesi olarak, TAI, ASELSAN, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü, ROKETSAN, TR TECNOLOGY gibi Türk ortaklarının katılımı ve Thales Alenia Space sorumluluğunda yürütüldü. Yakıtsız yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip GÖKTÜRK-1, yüksek çözünürlüklü optik kamerayla, güneş eş zamanlı yörüngede görev yapacak. 2012’de fırlatılan GÖKTÜRK-2’den sonra ikinci askeri uydu olma özelliğini taşıyan GÖKTÜRK-1 uydusu, TSK’nın hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ile karşılayacak. GÖKTÜRK-1 uydusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde teşkil edilmiş olan Keşif Uydu Tabur Komutanlığı tarafından komuta ve kontrol edilecek.

Yılda 60 bin görüntü!

Göktürk -1 fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrıldı, 59. dakikada güneş panellerini açtı. Uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alındı. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atan uydunun yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi öngörülüyor. Uydu, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uydu Yer İstasyonuna aktaracak. Dünyadaki benzerlerine göre oldukça yüksek çözünürlükte görüntüler aktaracak uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapılabilecek.