Gazete Vatan Logo

‘Alkışlıyorlarsa cübbelerini çıkaracaklar’

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı’nın CHP’ye yönelik sözlerini alkışlayan Yargıtay ve Danıştay Başkanları’nı eleştirdi: “Bu hiçbir demokraside kabul edilemez. Elbette alkışlayabilirler ama cübbelerini çıkarmaları, görevi bırakmaları lazım”

‘Alkışlıyorlarsa cübbelerini çıkaracaklar’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün CHP İl Sağlık Komisyonu’nun üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıda, bir gazetecinin, “Yüksek yargı üyeleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rize gezisine eşlik etti. Son olarak da Kırşehir’de Erdoğan partinizi eleştirirken, alkışlamaları dikkati çekti. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Yargı mensuplarının yürütme organıyla birlikte görüntü vermeleri, hele hele alkışlamaları kabul edilemez, hiçbir demokraside kabul edilemez, yargı dünyasında kabul edilemez. Kendileri alkışlayabilirler elbette. Kendilerini, iktidar partisine yakın da görebilirler ama cübbelerini çıkarmaları lazım, o görevi bırakmaları lazım. Alkışlıyorlarsa, gelecekler parlamentoya, cübbelerini çıkaracaklar, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin artık elbisesini mi kimliğini mi ne taşırlar ve gelirler parlamentoya siyasete girerler. Böyle bir tablo Cumhuriyet tarihinde hiç olmamıştır, hiç olmamıştır. İlk kez böyle bir tabloyla karşı karşıyayız.

‘Adalet dağıtamazlar’

Haberin Devamı

“Başkan’ diyorlar. Hangi başkandan bahsediyorsunuz? Devlet başkanı... Anayasa’da böyle bir tanım mı var? Kendisini o kadar kaptırmış ki Yargıtay Başkanı, şimdi kalkacak adalet dağıtacak? O Yargıtay Başkanı, Türkiye’de adalet dağıtamaz. O Danıştay Başkanı, Türkiye’de adalet dağıtamaz. Sayıştay Başkanı zaten bir anlamda AKP’nin arka bahçesi konumuna gelmiştir, adalet dağıtamazlar. Bunlar adalet dağıtamaz. Adalete en büyük darbeyi, üzülerek ifade edeyim, hep siyasetçiler vurur derler ama adalete en büyük darbeyi, adaletin başında olan kişiler vurmuştur, adaleti siyasallaştırmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri derinden sarsılıyor ve sarsanlar da yargının başında olan kişiler. Bunu kabul etmek mümkün değil. Biz rahatsızız. Sokaktaki vatandaş da rahatsız. Hem kalkıp şu açıklamayı yapacak ‘Efendim yargıya güven yüzde 30’lara indi.’ Sizin sayenizde yargıya güven sıfıra inecek.”

ANGELA MERKEL’E

‘1915 iddiaları’ mektubu

Kılıçdaroğlu, Almanya Federal Meclisi’nde yapılması planlanan 1915 olaylarına ilişkin iddialarının oylanması girişiminin durdurulması için Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere Almanya’daki siyasi parti liderlerine mektup gönderdi. Mektubunda iddiaların yer aldığı karar tasarısının 2 Haziran’da Alman Federal Parlamentosu’nda oylanmasını, “provokatif girişim” olarak tanımladı. Bu taslak karar tasarısı kabul edilirse bunun Türkiye-Almanya ilişkilerine telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmasından duydukları derin endişeyi vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türk halkında daha fazla hassasiyet yaratmaması için bahse konu tasarıya ilişkin girişimin gündemden düşürülmesini umuyoruz” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, Ortak Tarih Komisyonu kurulmasına ilişkin geçen yıl yapılan çağrıyı hatırlatarak, şunları ekledi: “Ermenistan’ın da benzer adım atması, tartışmalı dönemin iyi anlaşılması için önem taşıyacaktır. Almanya’nın da bu konuda Ermenistan’a çağrıda bulunmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı