Gazete Vatan Logo

'Akın Çelik’i baygınken buldular'

TTK teknikeri o anları anlattı

SOMA’daki maden faciasında arama kurtarma çalışmalarına katılan 16 kişilik Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, döndükleri Zonguldak’ta çiçek ve baklava ile karşılandı. Ekipte yer alan tekniker İsmail Çetin, Soma İşletme Müdürü Akın Çelik’i sağ olarak kurtardıklarını anlatı. Çetin, şunları söyledi:

‘İyi ki bırakmışlar’

“Akın Çelik’in yanındaki iki arkadaşı kendi canlarını kurtarmak için bırakıp gitmişler. İyi ki bırakmışlar. Onlar olmasa yine bulamayacaktık. Onlar söyleyince biz cihazları kuşanıp olay yerine gittik. Atıl vaziyetteki bir tahlisiye cihazını 15 dakika kullanarak orada durmuş. O bitince düşmüş. Ama o cihazla ayakta kalmış. Bizim ekip oraya gittiğinde baygın bir halde bulmuşlar. Bir taraftan da göçük oluyor. Onu hızlı bir şekilde oradan uzaklaştırmışlar. Onların peşinden ben cihaz kuşanıp gittim göçüğü duyunca. ’Eyvah bizim ekip de kaldı orada’ diyerek korktum. Sonra onu kurtardık ve orası göçtü. Çok şanslıydı. Şimdi o suçlanacak belki. 301 kişi öldü ama Allah ona da kolaylık versin.

‘1 gün sonra rayına oturdu’

Soma’da ocağa girdiklerinde itfaiyecilerle karşılaştıklarını hatırlatan tekniker İsmail Çetin, şu bilgileri verdi: “Soma’da bir arkadaşı biz kurtardık, adam az daha ölüyordu. Sebebi ise bir havalandırma kapısını açık bırakmışlar. Belki de 100 kişi öldürdü, adam haberi yok. Orada yanlışlıkla bir düğmeye bastı belki 200 kişiyi öldürdü, haberi yok. Durum bu. O durumda kurtarma çalışmalarına başladık. Organize etmek uzun sürdü. 1 gün sonra her şey rayına oturabildi. Daha sonra havanın yönünü değiştirerek yangını söndürdük ve kurtarma çalışmaları tamamlandı.”

Haberin Devamı