Gazete Vatan Logo

‘Açık hedefle uyumlu’

Merkezi yönetim bütçesi Nisan’da 2.8, Ocak-Nisan döneminde 23.2 milyar TL açık verdi. Maliye Bakanı Ağbal, “2018 hedeflerimize göre olumlu seyir sürüyor” dedi.

‘Açık hedefle uyumlu’

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, Nisan 2018 dönemine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi. Nisan ayı bütçe açığının 2.8 milyar lira olarak gerçekleştiğini, geçen yıl Nisan’da bu rakamın 3 milyar lira olduğunu bildiren Ağbal, bütçe gelirlerinin Nisan’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 artarak 64.6 milyar lira, bütçe giderlerinin yüzde 20.3 artarak 67.4 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtti.

Gider 255 milyar TL

Ağbal, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 23.2 milyar lira olarak gerçekleştiğini, geçen yıl aynı dönemde bütçe açığının

17.9 milyar lira olduğunu ifade etti. Ocak-Nisan döneminde bütçe gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.3 artarak 232 milyar lira, bütçe giderlerinin yüzde 18.3 artarak 255.2 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, şunları kaydetti:

“Nisan’da vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.5 artarak 45 milyar lira, gelir vergisi tahsilatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39.7 artarak 11.6 milyar lira olmuştur. Özellikle istihdamdaki güçlü artışa bağlı olarak ücretler üzerinden alınan gelir vergisi tevkifatı yüzde 18.9 artmıştır. Diğer taraftan dahilde alınan KDV tahsilatı Nisan’da yüzde 7.4 oranında artmıştır. Bununla birlikte dahilde alınan brüt KDV tahsilatının yüzde 25.9 artması ekonomideki canlılığa işaret etmektedir.

Haberin Devamı

ÖTV geliri % 19 arttı

Nisan’da ihracat kaynaklı yapılan KDV iadeleriyle indirimli orana ilişkin KDV iadeleri bir önceki yıla göre yüzde 48.1 oranında artmıştır. Bu artışta KDV iadelerini hızlandıran düzenleme ve uygulamalarımız etkili olmuştur. Bu yolla işletmelerimize kaynak noktasında önemli bir katkı sağladık. Nisan’da ÖTV gelirleri yüzde 19.8, ithalde alınan KDV yüzde 16.7, BSMV yüzde 26.1, damga vergisi yüzde 24.9 ve harç gelirleri yüzde 19 oranlarında artmıştır. Nisan vergi gelirleri performansı yıl sonu vergi gelirleri gerçekleşmesinin bütçe hedeflerinin üzerinde gerçekleşeceğini teyit etmektedir.”

Vergi gelirlerinde % 20’lik artış
Naci Ağbal, Ocak-Nisan döneminde vergi gelirlerinin yüzde 20.3 ile yüksek artış performansı sergilediğine işaret ederek, bu artışta başta gelir, kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV olmak üzere vergi kalemlerindeki yüksek artışların etkili olduğunu vurguladı. KDV iadelerindeki yüzde 33.3 yüksek artışa rağmen toplam KDV tahsilatının bu dönemde yüzde 19 arttığına dikkati çeken Ağbal, yaşanan olumlu gelişmelerin vergi gelirlerinin bütçede öngörülen gelir hedefinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret ettiğini bildirdi. Bu dönemde hazine portföyü ve iştirak gelirlerinde de 12.4 milyar lirayla beklentinin üzerinde tahsilat sağlandığını bildiren Ağbal, “İlk 4 aylık bütçe gerçekleşmeleri 2018 yılı bütçe hedeflerine göre olumlu seyrini sürdürmektedir. Yıl sonu itibarıyla bütçe gerçekleşmelerinin hedefler doğrultusunda oluşmasını sağlamak üzere gerekli çalışmalar sürdürülecektir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı