Gazete Vatan Logo

‘Acı ilaç’ doğru, azıcık sabır!

Türk bankacılığının devleri, sektöre yönelik düzenlemelerin kısa vadede ‘acı ilaç’ olmakla birlikte orta ve uzun vadede sektörün sağlığı için doğru olduğunu vurgulayarak ‘sabır’ mesajı verdi.

‘Acı ilaç’ doğru, azıcık sabır!

Türk bankacılık sektörünün büyük oyuncularından sektöre dönük düzenlemelere destek mesajı geldi. Kârlılığı etkileyen son düzenlemelerin tartışıldığı ‘Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin kısa vadede ‘acı ilaç’ olmakla birlikte orta ve uzun vadede sektörün sağlığı ve sermayenin korunması için doğru ve yerinde olduğunu ifade etti.

Faik Açıkalın, yapılan düzenlemelerin 2011-2014 arasında bankacılık sisteminin kârının yaklaşık yüzde 29’unu götürdüğüne işaret ederek, “Düşen sermaye kârlılığı var. Yüzde 20’ler belki çok sürdürülebilir değildi, yüzde 13’e geriledi. İlk dönemde Merkez Bankası’nın faiz artışından sonra yüzde 10’lar mertebesine geriledi. Şimdi biraz toparlamış görünüyor” diye konuştu.

Kârın kalitesine de bakmak gerektiğine işaret eden Açıkalın, gerek BDDK düzenlemeleri, gerekse son tüketici yasasıyla faiz dışı gelirlerin de kâr katkısının düştüğüne değindi. Açıkalın, “Türkiye’deki bankaların aslında BIST 30 şirketlerinin ortalaması kadar sermaye getirileri olduğunu görüyoruz. Türkiye bankalarının kârının büyüklüğü aslında sermayenin büyüklüğünden kaynaklanıyor. 200 milyar liranın üzerinde sermayesi var. Dolayısıyla bu sermayede bu getiri rakamının olması son derece normal” dedi.

Haberin Devamı

Hepimiz destekliyoruz

Akbank CEO’su Hakan Binbaşgil de hükümetin iç talebi kısarak cari açığı daraltma hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği makro ihtiyati önlemlerin kredilerdeki büyüme hızını yavaşlattığını ancak bu önlemlerin cari açığın azaltılması için gerekli olduğunu vurguladı. Binbaşgil, “Makro ihtiyati tedbirler bilançomuzu etkilemiş olabilir ama hepimiz destekliyoruz” dedi. Binbaşgil, kredilerdeki yavaşlamanın cari açıkla mücadele açısından mantıklı olduğunu vurguladı ve “Sabırlı olmamız lazım, panikleyecek bir şey yok” diye konuştu.

Merkez’in politikası çalıştı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Merkez Bankası’nın öncelikle fiyat istikrarını sağlamaya çalıştığını belirterek, toplamda işini doğru yaptığını söyledi. Ekonomide tek kırılgan noktanın cari açık olduğunu belirten Leblebici, bilinçli şekilde kurun yukarıya alındığını vurguladı. Leblebici, “Bu, ithalatçılar arasında biraz problem yarattı ama ihracat açısından bizi destekledi. Bunun büyüme tarafında negatif etkisi çok olmadı. 2015’te daha hızlı büyüyecek bir altyapıya ulaştık deriz, o zaman Merkez Bankası biraz daha faiz indirir. Hem birey olarak hem de bankacı olarak şu ana kadar yapılanlar doğru ve bir şekilde çalıştı” dedi.

Haberin Devamı

Ziraat Katılım 2015’in ilk çeyreğinde kurulur

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2015 yılının ilk çeyreğinin içinde veya sonlarında Ziraat Katılım’ın kurulmuş olacağını bildirdi. Aydın, katılım bankacılığının hem Türkiye’de hem de dünya bankacılık sisteminden yüzde 5’ler gibi bir pay aldığına ve bu alanda her yıl yüzde 20’lik bir büyüme görüldüğüne dikkat çekti. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Tabii bu büyüme iştah açıcı bir büyüme. Ziraat Bankası olarak bir finansal grubuz, finansal marketiz. Bu marketin içinde bu ürün de bulunsun istedik. Bugün 2 trilyon dolara yaklaşan bir büyüklüğün ileride çok daha belirli bir büyüklüğe geleceğini düşünüyoruz. Ziraat Bankası’nın gücünden ve marka bilinirliğinden de yararlanmak istiyoruz.” Türkiye’de 4 katılım bankasının faaliyet gösterdiğini belirten Aydın, bunların toplam büyüklüğünün Ziraat’in yarısından biraz az olduğunu kaydetti. Aydın, “Ümit ediyorum, 2015 yılının ilk çeyreğinin içinde veya sonlarında Ziraat Katılım kurulmuş olacaktır. Böyle bir bakir alana yatırım yapmak gerekiyor. Biz yaptık, diğer arkadaşları da davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı