Gazete Vatan Logo

'AB de euro basabilir'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali: ABD’nin yaptığı gibi AB de euro basabilir

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “12 AB üyesi ülkenin risk primi Türkiye’nin üstünde. En sonunda dönüp dolaşıp ABD’de olduğu gibi yoğun bir para basma operasyonu AB’de de olası” değerlendirmesini yaptı.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda 12 tane AB üyesi ülkenin risk priminin Türkiye’nin üstünde olduğunu belirterek, “Türkiye bir gelişmekte olan ülke olmasına rağmen, AB’ye üye olmamasına rağmen, içerideki ülkelerin yarısından daha güvenilir, daha güçlü bir ekonomi olarak görünüyor” dedi. Bakan Babacan, Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, 2008 sonlarına doğru şiddetini hissettiren son küresel krizin, dünyanın dört bir köşesini etkilediğini hatırlattı.

Babacan, her ne kadar bu yıl büyüme rakamlarına bakıldığında dünya ekonomisinde pozitif büyüme görülecek olsa da hâlâ ciddi risklerin durduğunun altını çizdi. Bu yıl mart ayında Yunanistan ile ilgili yaşanan gelişmelerin devletlerin kredibilitesinin sorgulanmasına neden olduğunu belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, şöyle devam etti: “Devletin imzasına güven sarsıldığında onun arkasında kim duracak, bunun cevabını vermek çok kolay değil. Şu anda AB’de sıkıntıya giren ülkelerle ilgili bir mekanizma kuruldu ancak bu mekanizmanın boyutuna, ulaşabileceği kaynaklara baktığımız zaman belki birkaç küçük çaplı ekonomi için yeterli olabilir ancak daha büyük boyutta Avrupa ekonomilerinin, benzer sorunları yaşaması durumunda bu mekanizmaların kafi geleceği konusunda ciddi şüpheler var. En sonunda dönüp dolaşıp ABD’de olduğu gibi yoğun bir para basma operasyonu Avrupa Birliği’nde e olası.

Çünkü ülkelerin tedbir alması için o ülkelerin parlamentolarına gitmesi gerekiyor. Pekçok gelişmiş ekonomilerde zayıf iktidarlar iş başında. Koalisyon hükümetleri, azınlık hükümetleri ya da hükümet ile meclis arasında ciddi kopukluklar var. Böyle bir konjonktürde iş maalesef ağırlıklı olarak merkez bankalarına düşecek gibi görünüyor.”

BAKAN BABACAN’DAN YALÇINTAŞ’A ‘GEÇMİŞ OLSUN’

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,’rüşvet’ iddiaları konusunda başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından tahliye edilen ve dün sabah yapılan toplantıya katılan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti.

Garanti Mortgage sitesine ödül

GARANTİ Bankası, uluslararası ödüllerine bir yenisini daha ekledi. Garanti Mortgage’ın internet sitesi www.garantimortgage.com, İnteraktif Medya Konseyi tarafından verilen “Interactive Media Awards” kapsamında, finansal servisler kategorisinde, “Üstün Başarı Ödülü”ne (The Outstanding Achievement Award) layık görüldü. Garanti Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, kendi kategorisindeki 177 başvuru arasından seçilen www.garantimortgage.com, aynı ödülü ikinci kez kazanırken, Garanti Mortgage’ın WEB sitesi kurulduğu günden bu yana toplam 7 ödül almış oldu.

Turcas: Global krize rağmen yeni yatırımlara devam ettik

TURCAS Petrol A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda şirketin ödenmiş sermayesinin 136 milyon 500 bin TL’den 225 milyon TL’ye yükseltildiğini söyledi. Global krizi avantaja döndürdüklerini belirten Aksoy, “Global krizin getirdiği maliyet düşüşlerinden özellikle SOCAR & Turcas ortaklığı olarak yatırımlarımızda yararlanarak önemli ölçüde tasarruflar sağlıyoruz” dedi. Aksoy, RWE & Turcas ortaklığının Denizli’deki 800 MW kurulu güce sahip enerji santralini 2012 yılı sonunda işletmeye geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Aksoy, akaryakıt şirketlerine getirilen bayileriyle en fazla beş yıllık kontrat yapma koşulu nedeniyle 2010 yılının anlaşmaları yenileme çalışmalarından dolayı çok yoğun geçtiğini fakat sonuç olarak mevcut istasyonların çoğunu ve özellikle akaryakıt satış hacminin bugün itibariyle yüzde 93’ünün muhafaza edildiğini söyledi.

Haberin Devamı