Gazete Vatan Logo

‘4.2’, beklenen büyük depremin uyarıcısı

Balıkesir’deki son deprem üzerine ortak bir açıklama yapan İTÜ deprem uzmanları uyardı: Marmara depremi için uyarıcı olarak kabul edilmeli, harekete geçilmeli

Marmara Denizi’nin güney kıyısında, Balıkesir Bayramdere mevkiinde meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem, yine yürekleri hoplattı. Deprem hocaları bu kez ortak açıklama yapmayı tercih etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Bilgilendirme Grubu (İTÜ-DEPBİL), Gemlik Körfezi ve Balıkesir-Bayramdere depremlerinin, Marmara’da beklenen büyük deprem için “uyarıcı” olarak kabul edilmesi gerektiğini duyurdu.

İTÜ hocaları Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan Anadolu Ajansı aracılığıyla yaptıkları yazılı açıklamada depremin Güney Fay Kolu üzerinde olduğunu belirterek şöyle dedi:

“ACİLEN ÖNLEM ALINMALI”
“Depremin Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’na kadar kıyıya paralel olarak uzanan ve Kapıdağ Yarımadası’ndan itibaren karaya çıkarak Gönen civarına doğru devam eden Güney Marmara Fay Sistemi üzerinde meydana geldiği anlaşılmaktadır. Bu fayın doğu devamı üzerinde Gemlik Körfezi’nde 24.10.2006 tarihinde de 5.2 büyüklüğünde bir deprem oluştuğu bilinmektedir. Fayın Gemlik Körfezi’nden daha doğuya doğru, kara üzerindeki devamı ise İznik Gölü ve Pamukova’dan geçerek Mudurnu Çayı’na kadar uzanmakta ve 1957 deprem kırığına birleşmektedir. Bu doğu kesim üzerinde 500 yılı aşkın süredir yıkıcı bir deprem gelişmemiştir. Bu iki deprem ve daha önceki depremler, Marmara’da beklenen büyük deprem için yeni bir uyarıcı olarak kabul edilmeli ve bu depremin yaratacağı hasarın önlenmesi için gerekli önlemler zaman geçirmeksizin alınmalıdır.”

Güney fayda olmadı uyarıcı değil hatırlatıcı
Aralarında Başbakanlığa bağlı çalışan Ulusal Deprem Konseyi’nin başkanı Haluk Eyidoğan’ın da bulunduğu İTÜ Konseyi bu açıklamayı yaparken aykırı sesler de yükseldi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu depremin yeri konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olmayacağını belirterek “Bu deprem Marmara’nın güney kıyısında olmuştur. Depremin yerini belirtirken güney fay kolu değil, Marmara’nın güney kıyısı ifadesini kullanmak gerekir. Çünkü bu bölgede başka bir fay olması da ihtimaldir. Depremin güney fay kolu üzerinde olduğunu söylemek için gerekli bilimsel veriler yok” dedi. Gündoğdu, bu deprem için “uyarıcı”, “öncü”, “tetikleyici” gibi ifadeler kullanılmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Terminolojiyi doğru kullanmak gerekir. Marmara’daki gerilimin arttığını anlatmak için ’hatırlatıcı’deprem demek doğru olacaktır.” Bu depremin beklenen büyük Marmara depremiyle hiçbir ilgisi olmadığını da söyledi.

Balıkesir 1 ayda 6 kez sarsıldı
Türkiye’nin birinci deprem kuşağı üzerinde yer alan ve son olarak önceki gece 4.2’lik bir depremle sarsılan Balıkesir’de son yüzyılda 17 bin 500 deprem oldu. Son bir ay içerisinde altı deprem meydana geldi. İşte son bir ayda yaşanan depremlerin merkez üssü ve şiddetleri.

Haberin Devamı