Gazete Vatan Logo

‘24 değil 50 metre yasağı çıkarılsın’

Balıkçılığın sürebilmesi için 24 metrenin altındaki derinlikte avlanma yasağının 50 metreye çıkartılması istendi.

KARADENİZ Teknik Üniversitesi Balıkçılık Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, denizlerdeki av yasağının kalktığını anımsatarak, yeni sezonda palamut başta olmak üzere balığın bol olacağının söylendiğini ancak bolluk var diye küçük balığın avlanılmaması gerektiğini belirtti. Denizin planlı kullanılması gerektiğini vurgulayan Düzgüneş, şöyle devam etti, “Denizde büyük bir sürü çevriliyor fakat bakıyorsunuz yakalanan balıkların bir kısmı küçük olduğu için denize bırakılmış. Çünkü kasa parasını dahi karşılamadığı için. Bu balıklar yakalandığı için sıkışmadan dolayı boğulup telef oluyor.” Prof. Dr. Düzgüneş, 24 metre derinlikte av yasağı hakkında da şunları kaydetti:

“24 metre yasağı 50 metre olmalı. Çünkü kıyı, küçük ve yavru balıkların göç ettikleri saha. Onlar göçlerini tamamlamalı ki büyüyüp daha verimli olsunlar. Kıyı, aynı zamanda balıkların beslendikleri, korundukları saha. 100-120 kulaca ulaşmış ağlarla 24 metrede av yaparsanız o zaman sadece gırgır ağları ile yüzeydeki balıkları avlamanız gerekirken diptekilere de zarar verirsiniz. Neredeyse av filomuzdaki 17-18 bin teknenin yüzde 90’ı küçük balıkçı teknelerinden oluşuyor. Bunlara av yasağı neredeyse yok. Küçük teknelerin de bir planlamayla sisteme dahil edilmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Bereketli başladı, palamut 7 lira

Su ürünlerinde av yasağının sona ermesinin ardından balık tezgahları şenlendi. Samsun’da av yasağının sona ermesiyle denize açılan balıkçıların avladıkları palamut ve barbun, tezgahları süslemeye başladı. İlde 15 yıldır balıkçılık yapan Yaşar Köse, “Deniz dün gece cömertti. Karadeniz her zamanki gibi bu sene de sezona bereketli başladı. İnşallah bu sezon bol ve bereketli geçecek. Özellikle palamut, istavrit, çinekop, mezgit ve barbunu bol bir sezon olmasını bekliyoruz” dedi. Köse, palamutun tanesini 7 liradan, barbunun kilosunu ise 10 liradan sattıklarını, ilerleyen günlerde havaların soğumasıyla bu fiyatların daha da düşeceğini sözlerine ekledi.